28 i 31 d’agost: Campanya especial donació de sang a Barberà del Vallès

Barberà del Vallès torna a acollir una campanya especial de donació de sang del Banc de Sang i Teixits, on la ciutadania podrà donar sang i/o fer-se donant.

La Unitat Mòbil del Banc de Sang i Teixits s’instal·larà a la plaça de la Vila durant els propers dies dimecres 28 d’agost, i dissabte 31 d’agost, en horari de 10 a 14 i de 18 a 21 hores.

Calen 20.000 donacions de sang per cobrir les necessitats als hospitals a l’agost. El Banc de Sang ja ha alertat que durant el període vacacional s’acostumen a registrar menys donacions de sang. La donació de sang és molt sensible als episodis de canvis de temps. En relació a l’any passat, aquest passat juliol les donacions habien baixat un 20 % a Catalunya. El subministrament als hospitals, en canvi, ha augmentat un 10 %.

Unes 800 donacions diàries són necessàries, ja que en els últims episodis de calor han anat baixant i les reserves es troben en un nivell molt baix, sobretot les dels grups negatius.

Per què cal que jo doni sang?

La donació de sang és un acte solidari i de participació ciutadana que beneficia el conjunt de la societat.

Per a tu tan sols és un moment, per a moltes persones malaltes pot suposar la vida

La donació de sang és un acte senzill, segur, gens dolorós, i assistit per personal professional especialitzat en tot moment. Per a tu, no comporta cap risc, però, en canvi, per a persones malaltes de tot el territori, pot suposar avançar en el seu procés de curació.

Les donacions altruistes, única font d’obtenció

Malgrat els avenços mèdics i tecnològics, ara per ara, la sang no es pot fabricar i tan sols es pot obtenir de les donacions altruistes de les persones.

Cada donació pot ajudar fins a tres persones malaltes diferents

Com que a cada donació de sang s’obtenen tres components sanguinis diferents amb aplicacions pròpies, podem afirmar que podem ajudar fins a tres persones malaltes diferents.

La sang i els seus components tenen una vida limitada

  • Els concentrats d’hematies es conserven 42 dies
  • El plasma es conserva 1 any
  • Les plaquetes es conserven 5 dies

L’ús és diari: cada 3 segons, alguna persona necessita sang a Catalunya

La necessitat de sang és constant i, per tant, també ho han de ser les nostres donacions. Cada dia, tots els hospitals i clíniques de Catalunya necessiten sang o components sanguinis per atendre les persones malaltes, ja que la majoria d’intervencions quirúrgiques i molts dels tractaments mèdics requereixen transfusions.

La donació, un acte quotidià

La donació no ha d’estar lligada a situacions de tragèdia o d’emergència sinó que ha de ser un acte quotidià i habitual a les nostres vides. Recordem que els homes poden donar fins a 4 vegades a l’any i les dones 3, sempre i quan es respecti l’interval mínim de dos mesos entre donacions.

Pot donar sang qualsevol persona sana entre 18 i 65 anys que pesi més de 50 quilos

Cal tenir aquest pes mínim, perquè en cada donació es recull una quantitat estàndard per a totes persones donants (450 ml).

Un ús creixent de la sang

La transfusió de sang o dels seus derivats s’ha convertit en una part imprescindible en l’actual assistència sanitària. L’increment de l’esperança de vida, la creació d’unitats de medicina intensiva, i les necessitats importants i constants d’algunes persones malaltes, abans considerades irrecuperables, fan que la demanda de sang sigui creixent.

Font: BdV.cat

Fotografia d’arxiu