Aliança de municipis de la conca del Ripoll i la riera de Caldes

Aliança de municipis de la conca del Ripoll i la riera de Caldes per crear una “Estratègia Territorial d’Ocupació i Desenvolupament Econòmic”

Un total de catorze municipis, entre els que es troba Barberà del Vallès, van segellar el passat 5 d’abril una declaració conjunta per a la millora del desenvolupament econòmic del territori i la prestació de serveis ocupacionals i per a l’empresa. L’aliança pretén assolir una “Estratègia territorial d’ocupació i desenvolupament econòmic” de la conca del Ripoll i la riera de Caldes, d’acord amb el que preveu el desplegament de la Llei 13/2015, d’Ordenació del Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC).

Les ciutats que subscriuen la declaració, presentada ahir dimecres al Centre d’Empreses Industrials de Can Roqueta, són: Badia del Vallès, Barberà del Vallès, Caldes de Montbui, Castellar del Vallès, Cerdanyola del Vallès, la Llagosta, Montcada i Reixac, Palau-solità i Plegamans, Polinyà, Ripollet, Sabadell, Sant Quirze del Vallès, Santa Perpètua de Mogoda i Sentmenat.

Aquesta aliança es produeix ara en resposta al procés iniciat per la Generalitat de Catalunya per desplegar la nova llei d’ordenació del sistema d’ocupació i del Servei Públic d’Ocupació (SOC). Segons aquesta norma, el Govern prioritzarà la col·laboració territorial a l’hora del repartiment de fons per finançar serveis i projectes de desenvolupament econòmic i creació d’ocupació.

“La Declaració de Can Roqueta” s’adreça a tots els actors socials i econòmics del territori, i continua oberta particularment a organitzacions empresarials i sindicals, entitats econòmiques i educatives, així com les entitats socials i no lucratives que vulguin aplegar-s’hi. També demana una nova relació amb el SOC, que permeti treballar conjuntament en favor de l’ocupació i el desenvolupament econòmic.

En representació de Barberà del Vallès, va assistir la regidora d’Economia social i de proximitat i Ocupació, Sandra Ramos Montesinos, que va subratllar que “ens trobem en un moment on és necessari reconduir les polítiques d’ocupació”. “Des de Barberà del Vallès volem aportar l’experiència del nostre equip tècnic en polítiques sòlides d’ocupació i la tasca del nostre Observatori Econòmic i Social”, va concloure.

Elements clau de l’estratègia comuna

El Govern de la Generalitat recomana l’agrupació de territoris que comparteixin necessitats comunes. En el cas dels 14 municipis, l’estratègia compartida vol fer front a reptes com la millora de la qualificació professional, la transformació productiva i evolució cap a la indústria 4.0 o la priorització ocupacional a col·lectius en risc d’atur crònic.

Alhora, l’estratègia comuna pretén millorar el sistema d’atenció, orientació i formació professional per a unes millors perspectives de la població vers el mercat laboral, així com la promoció a l’emprenedoria i suport a les empreses. També treballarà per l’assoliment d’un sistema productiu de qualitat i sostenible.

D’altra banda, es vol refermar el caràcter de motor productiu de Catalunya que sumen aquests municipis reclamant alhora infraestructures territorials d’accessibilitat i connectivitat