Aquest Nadal, eduquem les nostres filles i fills per a un món lliure de sexisme i violència

L’objectiu és conscienciar  a la ciutadania que la compra de joguines implica un acte de responsabilitat, ja que per mitjà del joc es poden transmetre patrons i models relacionals basats en el respecte i la igualtat d’oportunitats.

La transmissió dels valors en l’equitat de gènere, trencar estereotips i avançar en l’educació igualitària és bàsic per assolir una societat plena. Amb aquest objectiu, l’Oficina de Polítiques de Gènere i la Secció Municipal d’Educació de l’Ajuntament de Barberà del Vallès ha tornat a editar el díptic ‘Aquest Nadal, eduquem les nostres filles i fills per un món lliure de sexisme i violència’, que va elaborar ‘La Figa Rebel’ en col·laboració amb diverses entitats de dones de Cerdanyola del Vallès i dels consistoris de Barberà, Cerdanyola i Ripollet, que té per objectiu conscienciar a les famílies la importància dels jocs i joguines a l’hora d’educar i transmetre valors.  És necessari trencar estereotips sexistes, que l’únic que fa és limitar el potencial de les criatures.

El díptic, que s’ha fet arribar a les famílies que tenen infants a les Llars d’Infants Públiques Municipals de la ciutat, posa l’accent en la importància que tenen les joguines en relació amb la construcció de gènere en la infància.

“El joc és font d’aprenentage i desenvolupament dels infants, i per tant, una activitat en què es reconstrueixen, sense finalitats utilitàries directes, les relacions socials”. El col·lectiu alerta que avui dia ens trobem encara que les joguines estan majoritàriament classificades en dos tipus: els jocs per a nens i els jocs per a nenes. Continua sent totalment comú observar la divisió dels colors: si és nen predominarà el color blau i si és nena el rosa és el color estrella. Això mateix passa amb altres jocs, com les nines, cuinetes, i de més estàndards que s’encarreguen de manera inconscient d’encasellar rols i hàbits de cada gènere.

Amb aquest decàleg es vol conscienciar i evidenciar l’amplitud de jocs i joguines amb les quals els infants poden comptar, de manera que afavoreixin un creixement de manera conscient i crític. Per això animen que la ciutadania reflexioni sobre quines són les joguines que posem a l’abast dels nostres infants.

Descarrega’t el díptic  ‘Aquest Nadal, eduquem les nostres filles i fills per un món lliure de sexisme i violència’

Font: Ajuntament de Barberà del Vallès