Aquestes són les ciutats on més puja l’habitatge i Barberà del Vallès entre les més desitjades

El preu del metre quadrat ha crescut en un any per sobre del 15% en 22 localitats espanyoles: 21 estan en el litoral o a les grans àrees metropolitanes

El preu mitjà de l’habitatge lliure ha crescut un 3,2% en el conjunt d’Espanya en l’últim any. Traduït a diners, això suposa com a mitjana 1.589 euros per metre quadrat. Però la foto general de l’estadística difosa aquest dijous pel Ministeri de Foment, i basada en més de 115.605 valoracions reals realitzades per les societats taxadores entre juliol i setembre d’aquest any, no reflecteix bé les tensions que viu el mercat en alguns llocs concrets.

El registre de Foment permet observar l’evolució de preus en totes les localitats espanyoles amb més de 25.000 habitants. Entre elles, en comparar el preu mitjà per metre quadrat del tercer trimestre d’aquest any amb el de l’any passat, 22 llancen una xifra de creixement per sobre del 15%. Alcorcón ocupa el primer lloc: en aquesta localitat dels afores de Madrid el metre mitjà s’ha disparat un 22,4% en els últims 12 mesos. També es pot considerar la capitana d’un dels dos grans grups entre els quals, a grans trets, es pot dividir aquest conjunt de 22 ciutats on més s’han encarit els pisos.
El primer grup, i més nombrós, seria de ciutats que formen part de les àrees metropolitanes de Madrid i Barcelona. En aquest apartat, a Alcorcón i l’acompanyen Fuenlabrada, Móstoles, Parla, Torrejón d’Ardoz o Valdemoro (totes als voltants de la capital) i a Barcelona:  BARBERÀ DEL VALLÈS , Castelldefels, Cornellà de Llobregat, Esplugues de Llobregat, l’Hospitalet de Llobregat, Sant Adrià de Besòs, Sant Joan Despí, Santa Coloma de Gramenet  (localitats properes a Barcelona). En elles l’augment de preus s’ha mogut entre el 15,05% de Santa Coloma i el 22,4% de Alcorcón.

El segon gran grup ho componen set ciutats que en ocasions disten milers de quilòmetres entre si. Però totes tenen en comú que formen part d’àrees de costa. En algunes el preu per metre quadrat ha crescut per sobre del 20% interanual, com és el cas de Torremolinos (Màlaga) o Arona (Tenerife). Finalment, sense cap connexió aparent amb la resta, queda Àvila, on segons l’estadística d’habitatge taxat el metre quadrat ha crescut un 16,91%.

Màlaga és la que més puja i Sant Sebastià la més cara
A aquest grup de 22 ciutats caldria sumar a Màlaga. És, entre les urbs de més de 500.000 habitants, la que ha experimentat majors augments en l’últim any (15,5%). Li segueixen Barcelona (10,29%), Madrid (9,66%), Sevilla (8,81), València (8,63%) i Saragossa (4,01%).

Entre les grans ciutats, a molta distància de Madrid i Barcelona, la més cara és Sevilla (1.607 euros per metre quadrat). Li segueixen Màlaga (1.548 euros), Zaragoza (1.283 euros) i València (1.212 euros).