Barberà del Vallès acollirà tres xerrades de la nova edició de Ciutats defensores dels Drets Humans 2019″

Els dies 8, 9 i 10 d’octubre, Barberà del Vallès participarà novament en la iniciativa “Ciutats defensores dels Drets Humans”, rebent la visita de tres activistes que explicaran, en diferents trobades amb la ciutadania, les seves vivències i la seva tasca en la defensa dels Drets Humans.

La primera conferència es durà a terme el dimarts 8 d’octubre a les 17.30 h a la sala Salvador Allende de la Biblioteca Esteve Paluzie,dins del cicle de xerrades de l’Aula d’Extensió Universitària. En aquesta activitat es comptarà amb el testimoni de Danilo Chammas (Brasil), que parlarà sobre drets mediambiental i defensa de la terra i territori davant de l’acció d’empreses mineres.

Advocat i coordinador de l’equip legal de l’organització brasilera Justiça nos Trilhos, treballa amb comunitats locals per abordar les violacions de Drets Humans i mediambientals comeses per empreses mineres i siderúrgiques, que han contaminat els rius, l’aire i el terra, dificultant la vida diària indígena.

La segona cita d’aquest cicle serà el dimecres 9 d’octubre a les 18 h, també a la sala Salvador Allende de la biblioteca. En aquesta ocasió, es podrà escoltar a Magaly Castillo (Nicaragua) qui defensa l’activisme feminista, el teatre popular i els Drets Humans a Nicaragua des de l’exili a Catalunya.

Amb 22 anys, aquesta jove nicaragüenca és llicenciada en Psicologia i es troba a Catalunya des del juny del 2018 després d’amenaces de mort, presó i violació. Als 17 anys va ser expulsada per la seva família després de denunciar el seu padrastre com a abusador sexual de la seva cosina i com a maltractador de la seva mare. Segons ella mateixa, un model familiar molt corrent a Nicaragua, on hi ha la taxa més alta d’embarassos adolescents de la regió i on es penalitza l’avortament terapèutic, deixant la llei contra la violència cap a les dones en paper mullat.

A través del teatre es va reconèixer com a víctima de violència i així va integrar-se al moviment feminista, i va donar suport a la resta de lluites socials al país dissidents amb la realitat política- social de l’Estat nicaragüenc. Juntament amb altres dones joves van formar el col·lectiu de teatre “Las Amapolas” com a espai de trobada, guaridor, pensament crític i activisme feminista a través de l’art.

L’edició d’enguany de “Ciutats Defensores dels Drets Humans” a Barberà finalitzarà el dijous 10 d’octubre amb la trobada dels instituts de la ciutat a les 12 h al Teatre Municipal Cooperativa. D’aquesta manera, l’alumnat barberenc podrà conèixer en persona a Fredy Samuel Vásquez, “Snif” (El Salvador), un raper i activista social artístic que treballa per a la prevenció de la violència i contra la criminalització del jovent. Ha format part del grup “Poesía Clandestina”, i després en solitari, ha escrit cançons sobre la discriminació, la marginació, la violència i les alternatives per sortir-ne. Ha format un col·lectiu d’artistes de break dance, grafit i rap i imparteix tallers a joves de la comunitat.

Ciutats Defensores dels Drets Humans organitza una nova edició, amb la finalitat de conscienciar la ciutadania de les poblacions participants entre les quals es troba Barberà del Vallès, sobre la necessitat d’integrar la defensa dels Drets Humans en el nostre dia a dia. Aquest és un projecte conjunt entre el Fons Català de Cooperació al Desenvolupament, la Comissió Catalana d’Ajuda al Refugiat, l’Institut de Drets Humans de Catalunya i l’Institut Català Internacional per la Pau amb la participació de municipis i institucions catalanes que vol donar a conèixer la feina dels defensors i defensores dels Drets Humans.

Fonts: Bdv i Diba.cat