Barberà engega la campanya ‘Jo sí, sóc responsable’

L’objectiu de la campanya no és només conscienciar a la població de les actituds incíviques sinó conèixer els seus drets i obligacions en la cura dels animals.

A diferència d’altres campanyes aquesta posa en valor el respecte dels animals, fent visible la figura del gat.

La regidoria de Salut de l’Ajuntament de Barberà del Vallès posa en marxa la campanya ‘Jo sí, sóc responsable’ amb l’objectiu de conscienciar a la ciutadania sobre els drets i els deures que tenen les persones propietàries de gossos i gats,  així com els propis animals de companyia.

La campanya, que consta de diferents accions comunicatives dirigides a la ciutadania en general i a les persones amb mascotes, vol millorar la convivència entre les persones i els animals de companyia vetllant tant pel benestar de gossos i gats com del propi veïnat.

Consells per millorar la vida de les persones i dels animals

Els animals de companyia proporcionen molts beneficis als seus i les seves propietàries, però tenir-ne un també exigeix complir un seguit de compromisos. Per això, una part de la campanya vol centrar-se en les obligacions de les persones amb animals, donant a conèixer no només l’obligatorietat d’identificar a gossos i gats amb microxips, la seva inscripció al cens municipal, sinó també garantint el seu benestar donant a l’animal d’un allotjament especial, les atencions veterinàries necessàries, treure’l com a mínim 3 cops al dia, així com fer-li companyia i donar-li afecte.

Des de l’Ajuntament també es vol fomentar la bona convivència a les comunitats veïnals. Per això, la campanya incideix en el respecte de la tranquil·litat del veïnat i fer-se responsable de les molèsties que els animals de companyia poden ocasionar a la resta de persones. A més de tenir cura que els animals no molestin amb lladrucs o miolats, cal que les seves persones propietàries mantinguin la higiene i neteja adequada dels allotjaments dels animals com de les zones comunitàries.

Els parcs, places i jardins de la ciutat són els espais on més problemàtiques es detecten. Per aquest motiu, la campanya també posa l’accent en la importància de mantenir la via pública neta de deposicions i orins, així com fer que les persones propietàries compleixin les obligacions legals corresponents, entre les quals es troben evitar les situacions de perill per a les persones i els animals, portar els gossos lligat i amb placa indentificadora, i amb morrió aquells catalogats com a perillosos.

L’orina dels gossos, gran problema ambiental i de salut

Les actituds incíviques d’algunes persones propietàries al no recollir caques dels seus animals no és l’única problemàtica que genera majors molèsties a la ciutadania. Els orins dels gossos n’és una altra. El marcatge amb orins a la via pública és un tema que preocupa molt al veïnat que ho pateix a les seves façanes i a l’Ajuntament per la corrosió que provoca en el mobiliari urbà, com fanals, senyals de trànsit, bancs, entre d’altres.

Per això, la campanya incideix específicament en oferir a la ciutadania amb gossos tota una sèrie de recomanacions per evitar aquestes problemàtiques, entre les quals es troba portar el gos pel costat de la calçada i evitar les façanes, així com portar una ampolla d’aigua amb gotes de vinagre per diluir l’orina.

Per facilitar aquesta neteja, l’Ajuntament de Barberà regalarà a totes les persones que tinguin un gos inscrit en el Cens Municipal d’Animals, ampolles i dispensadors de bosses que ajudaran a què la ciutadania reculli les deposicions i netegi els orins. Aquests obsequis es podran recollir a les Oficines de la Secció de Salut al carrer Marquesos de Barberà, 125.

Destacar que també es vol treballar aquesta problemàtica amb tots aquells habitatges particulars i comunitats veïnals que pateixen les molèsties dels orins de gossos en els seves façanes. Així és posarà a la disposició de totes aquelles persones un cartell perquè puguin penjar-ho a les seves comunitats. Les interessades poden passar a recollir-lo per les Oficines d’Atenció a la Ciutadania, les Oficines de la secció de Salut o desarregar-ho de la web municipal www.bdv.cat/jo-si-soc-responsable

Accions de la campanya
La campanya ‘Jo sí, sóc responsable’ té un doble objectiu. D’una banda, conscienciar la ciutadania sobre els seus drets i deures com a persones propietàries d’un animal de companyia i, de l’altra, contribuir a la millora de la convivència entre gossos i gats i ciutadania.

Per aconseguir aquests objectius s’han plantejat diferents accions, que arrenquen aquesta setmana. Entre les accions es troben la impressió de 4 mil díptics, 3 mil cartells informatius de 5 tipologies diferents,  2 roll ups per ubicar a diversos equipaments municipals, i 3 pancartes per instal·lar en diferents espais de la ciutat, com la plaça de la Vila.

Una de les zones on les regidories de Salut i Via Pública volen incidir més és en els parcs, places, zones d’esbarjo i pipicans per a gossos. L’Ajuntament instal·larà un total de 15 plafons informatius sobre els drets i deures de les persones amb animals de companyia,  així com la normativa que regula aspectes tan importants com el benestar dels animals, la seva higiene, les responsabilitats de les persones propietàries, com han de circular pels carrers, l’obligació de recollir les defecacions als espais públics i als pipicans, entre d’altres.

A les persones propietàries amb animals domèstics inscrits al Cens Municipal d’Animals se’ls enviarà una carta amb el díptic informatiu convidant-los a passar a recollir, per  les Oficines de Salut del carrer Marquesos de Barberà, 125, el seu kit de neteja, format per un dispensador de bosses per poder recollir correctament les deposicions dels gossos a l’espai públic i una ampolla per esbandir l’orina.

La campanya també es farà arribar a les Clíniques Veterinàries, botigues i centres d’estètica i accessoris per animals, així com comerços de diferents tipologies.

Més informació sobre la campanya a: www.bdv.cat/jo-si-soc-responsable

Font: Ajuntament de BdV