Barberà engega una campanya de sensibilització sobre la diversitat d‘identitat de gènere i d’orientació sexual

Entre els dies 17 de maigDia Mundial contra l’Homofòbia, la Transfòbia i la Bifòbia, i el dia 28 de juny, Dia per l’alliberament LGTBIQ+, des de Barberà del Vallès s’ha engegat una campanya de sensibilització sobre la diversitat d’identitat de gènere i d’orientació sexual.

Aquest dissabte, la plaça de la Vila ha acollit una de les activitats que es troba emmarcada dins d’aquesta campanya, ‘Barberà surt de l’armari’, organitzada conjuntament amb el centre Esplai l’Esquirol i l’AEiG Sant Jordi.

Les activitats es van dividir en tres espais, diferenciats per edats. Els més petits van participar al contacontes de Cúrcuma on es van escoltar històries plenes d’imaginació i amb un missatge clau, la superació de prejudicis de gènere. Els infants més grans van participar a una gimcana on havien de trobar unes cartes que explicaven relats de joves que qüestionaven els estereotips i rols de gènere tradicionals. Un cop van superar els diferents obstacles de la gimcana, els infants van escriure una carta reflexionant sobre les diferents històries que havien trobat. El tercer espai estava dedicat als adolescents, que van desenvolupar una activitat de rol playing on van poder experimentar i construir noves sexualitats i gèneres més sans, lliures i desitjats. Seguidament van poder posar en comú el que havien experimentat i van veure diferents vídeos de relats LGTBI+.

A banda d’aquests espais, es va habilitar una zona per a l’expressió artística on es va pintar un mural a favor de la diversitat.

Un cop van finalitzar les diferents activitats, es va habilitar una passarel·la on es va poder trencar amb els rols de gènere en la vestimenta i sortir, simbòlicament, de l’armari i mostrar el desig d’igualtat envers la diversitat.

L’acte va cloure amb una fotografia de totes les persones participants formant un mural amb els colors de la bandera de l’Arc de Sant Martí, que representa l’alliberament de les persones LGTBI+.

Les activitats van continuar a la nit al TMC amb l’obra de teatre Limbo, a càrrec de la companyia de teatre els “Impunxables“. Limbo és la història d’un trànsit. Les vivències i l’imaginari de l’Albert, que abans era la Berta. Una dramatúrgia que es desenvolupa en blocs que ens porten a través del canvi mental i físic del protagonista. Què ens determina? El cos o l’ànima? Ens identifiquem tots amb el nostre sexe, amb el nostre gènere o amb el que la societat pretén que siguem?

Aquesta campanya de sensibilització sobre la diversitat d’identitat de gènere i d’orientació sexual  finalitzaran el proper 8 de juny, a les 18 hores, amb la projecció a l’auditori Maria Feliu, de la pel·lícula ‘La chica danesa’.