El Consistori barberenc fomenta el voluntariat amb diferents iniciatives

A l’ any 2015 es va obrir el Punt de Voluntariat on s’informa a la ciutadania dels projectes en els quals pot fer voluntariat.  A més, orienta i assessorarà les entitats que vulguin involucrar-se en un projecte.

Entre les accions en les que es pot participar es troba ‘Parlem i descobrim a Barberà’, gestionat per l’SCAI, que té per finalitat oferir un reforç en l’aprenentatge de la llengua castellana així com conèixer la ciutat.

Impulsar la cultura de la participació i la cooperació a través de les persones voluntàries és un dels objectius de l’Ajuntament de Barberà del Vallès. Ho fa a través del Punt de Voluntariat, un servei queinforma, assessora i orienta a la ciutadania i a les entitats sense ànim de lucre que volen desenvolupar o participar en projectes de voluntariat.

Actualment el Punt de Voluntariat gestiona diferents projectes. Amb els anys s’ha ampliat la cartera de iniciatives en les que la ciutadania pot participar. I és que A Barberà del Vallès el voluntariat té un pes molt important” ha manifestat el regidor de Cultura i Participació Ciutadana, Roger Pérez Álvarez. 

La finalitat del Punt del Voluntariat és impulsar i dinamitzar el teixit associatiu del municipi, que ja sabem que és molt ric i un dels grans pilars de la nostra ciutat, per tal de qui hi participin en algun dels interessants projectes que hi ha”.  Però també assessora a totes aquelles persones interessades en fer un voluntariat a conèixer quins són els projectes en els que pot col·laborar.

Actualment el Punt de Voluntariat dinamitza diferents projectes que en la seva majoria es desenvolupen a la ciutat. Un d’ells és la iniciativa ‘Parlem i descobrim Barberà’ que gestiona l’SCAI, el Servei Ciutadà d’Acolliment a l’Immigrant i que té l’objectiu oferir un reforç individualitzat en l’aprenentatge de la llengua castellana i el coneixement de Barberà del Vallès a les persones nouvingudes. 

Consisteix en trobades setmanals on la persona voluntària i la nouvinguda es troben en diferents punts de la ciutat, descobrint diversos llocs d’interès del municipal.

El ‘Programa Croma’ és un altre dels projectes. Ho gestiona la Fundació Autònoma Solidària de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) i es desenvolupa en diferents escoles de la ciutat: Can Serra, Miquel Martí i Pol i el Bosc. El programa ofereix voluntariat a les persones estudiants de la UAB per realitzar tallers d’estudi assistit a infants i joves, així per tant el projecte té una doble vessant cooperativa, per una banda, ofereix a infants i joves barberencs rebre un recolzament i orientació en els seus estudis; i per altra, contribueix a la formació dels estudiants universitaris a que assoleixin capacitats d’anàlisis i actuació davant situacions de desigualtat social i diversitat.

Altra de les iniciatives que es pot trobar al Punt del Voluntariat és el ‘Lecxit: Lectura per a l’èxit educatiu’.Aquesta està gestionada per la Fundació Jaume Bofill, SCAI (Servei Ciutadà d’Acolliment a l’Immigrant), AMPA de l’Institut La Romànica i AMPA de l’Institut Can Planas. L’activitat consisteix en un espai de lectura d’una hora setmanal on alumnat de 4t a 6è de primària comparteixin amb les persones voluntàries moments de conversa i de lectura en llengua catalana que els ajuda a consolidar els seus aprenentatges.

Hi ha encara més projectes: ‘El Voluntariat per l’ocupació’ que gestiona la Creu Roja de Sabadell i treballa per millorar les possibilitats d’ocupació de les persones amb vulnerabilitat; el projecte ‘EnTàndem‘ que gestiona l’entitat AFEV i treballa mitjançant acompanyaments a joves i adolescents de Barberà per potenciar les seves habilitats i posar-los en valor; la iniciativa barberenca ‘Recuperem el Castell de Barberà’ que porta a terme l’Associació de recreació UEAS-Unió d’Equips d’Airsoft que fomenta la rehabilitació del patrimoni històric de la ciutat; i ‘Voluntariat per la llengua’ del Servei Local de Català de Barberà i el Voluntariat per la llengua, els quals faciliten a totes aquelles persones interessades en ampliar els seus coneixements del català practicant-lo en contextos reals i de forma relaxada.

El Punt de Voluntariat  està situat a l’Oficina d’Atenció Ciutadana de l’Ajuntament (passeig Doctor Moragas, 224, Barberà del Vallès) i ofereix servei els dilluns i dijous, de 16h a 19h. Es recomana demanar cita prèvia trucant al telèfon 937297171 o a través del correu electrònic voluntariat@bdv.cat.

Si vols conèixer més projectes i com participar-hi consulta la pàgina: http://www.bdv.cat/punt-de-voluntariat