L‘acte d’inauguració es va realitzar amb una festa amb diferents activitats obertes a la ciutadania.

L’Hort de la Torre és un projecte endegat per Barberà Promociócom a punt de sinergia entre l’alumnat de jardineria i altres persones que realitzen accions per a la millora de la seva ocupabilitat i la cerca de feina i formació.
Un hort per descobrir l’horticultura, per desenvolupar nous coneixements i habilitats, per empoderar-nos, per crear comunitat i per vetllar pels hàbits saludables en l’alimentació.
 El projecte neix a partir del projecte integrat “Les plantes per cuinar i per curar” que Barberà Promoció va iniciar l’any 2015 per afavorir la transició atur treball de les persones.
 La jornada va començar a les 9h del matí amb una sessió tècnica per potenciar el treball en xarxa de les persones dels serveis de l’Ajuntament, i altres serveis del municipi o externs que s’hi relacionen, i que treballen per l’atenció de la ciutadania.
 En la jornada van participar tant professionals de Barberà, com de la Cambra de Comerç del Sabadell i del Servei d’Ocupació de Catalunya.
La Cambra de Comerç de Sabadell col·labora amb Barberà Promoció en la inauguració de  l’hort, i les activitats que s’hi duran a terme, en el marc de dos projectes del programa europeu ERASMUS+, que busquen experimentar i testejar noves fórmules d’educació per a persones desocupades. Un dels projectes és Gamification for hard to reach adults, que té per objectiu aplicar tècniques de joc per motivar i empoderar a persones desocupades.
I l’altre projecte, ERASMUS+ Break down or break out, que té com afinalitat motivar i capacitar les persones desocupades a través del treball a la comunitat.
A partir de les 11h es van obrir les antigues portes d’entrada a la Torre d’en Gorgs: En el jardí hi havia Racons-Taller a la gespa, on persones participants en el servei d’acompanyament a la cerca i a formacions de Barberà Promoció, al llarg de tot el matí , van compartir, mostrar-nos, tastejar i fer gaudir de les seves habilitats i inquietuds oferint
els tallers de Composició de roses, Planter d’enciams i “Rashad”, Papiroflèxia, Bijuteria, Logística del vi, Gaspatxo, Fofutxes, Horòscop xinès, Tatuatges i Henna.
També un grup de persones es va ocupar del punt d’informació encarregat de difondre tot el material creat per la jornada – díptic de La Farigola, díptic del Romaní, fulletó del Rashad, fulletons de com plantar i cuidar l’Enciam, fulletó de com fer el Gaspatxo andalús, fulletó de   l’Eixarranca de Barberà del Vallès i díptic del Joc de la CEP (explicat en la sessió tècnica i creat pertreballar amb les persones com entendre les conseqüències de la ruptura laboral i aprendre a pal·liar-les) – ; i de repartir i recollir les votacions del nom complet que més agradava per la CEP.
La CEP és una cadira feta de troncs per tres persones participants al servei de cerca Feinateca a la carta de Barberà Promoció, que també van fer el faristol pels parlaments. Des del dia de la inauguració de l’hort, la CEP el presideix, sota un arbre, com a personatge que observa com a la Torre i a l’Hort si sembren oportunitats i es cultiva el futur. I també com a representant de les persones que assisteixen a la Torre d’en Gorgs.
Es preveu que en el futur la CEP sigui un personatge que expliqui les inquietuds i demandes de les persones que assisteixen a la Torre en cerca de feina i formació. Paral·lelament, al llarg del matí, es va oferir l’Exposició “La Torre d’en Gorgs, un espai d’Història i un espai de present” amb una mostra de fotografies, plànols i informació de la Torre des dels anys 40 als 60 cedida per la Família Rifà, la darrera família masovera que va cultivar la terra de la Torre d’en Gorgs; així com informació cedida per Serveis Territorials de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, que han anat recopilant i elaborant al llarg del anys.  També es va exposar un treball realitzat per Rosa Massó Aguilar, ciutadana de Barberà del Vallès, que ens va fer descobrir l’Eixarranca típica de Barberà del Vallès que apareix en el Costumari Català de Joan Amades. I un escrit del barberenc Jaume Griful, que mostrava la seva tasca d’agricultor en els anys 50, quan venia a la Torre d’en Gorgs a portar els carros de raïm cultivats a les terres del voltant. Al mateix temps, també es va poder gaudir de la Projecció de diversos audiovisuals realitzats a diferents projectes de Barberà Promoció en els darrers anys.
A les 13h es van realitzar els parlamentsde l’Alcaldessa de Barberà, Sílvia Fuster Alay i de la Regidora de Serveis Socials Municipals, Parc Municipal d’Habitatge, Economia Social i de Proximitat i Ocupació, Sandra Ramos Montesinos, que van donar pas a la plantada inaugural a l’hortLa plantada la van realitzar l’alumnat del PFI – Programa de Formació i Inserció Auxiliars de Vivers i Jardins, que ha estat el curs que ha construït l’hort, plantant 2 vinyes i un roser (seguint la tradició de plantar un roser prop de les vinyes per tal que l’estat del roser indiqui el perill de plagues de les vinyes) Un cop fet la plantada, l’alumnat del PFI va “passar l’aixada” a l’alumnat del curs de d’Auxiliar de vivers i jardins que s’ha iniciat el 26-4-16. El curs és una de les accions del Programa Integral de Garantia Juvenil que es realitza a Barberà PromocióDesprés aquest alumnat va rebre unes llavors de l’alumnat del curs d’Horticultura del Programa Integral de Garantia Juvenil que es realitza a Badia del Vallès, i ambdós grups van quedar per plantar les llavors a l’hort. La cloenda de la festa va estar musicada per la guitarra, cançons i representació final d’Oriol Tramvia, artista i músic barceloní que ens va acompanyar i col·laborar per acomiadar la jornada intensa i plena d’il·lusions. Aquesta diada de celebració, pretén ser un punt de partida des de la Torre d’en Gorgs, per seguir treballant en xarxa, per arrelar comunitat i per generar sinergies que permetin treballar l’empoderament de les persones des de l’àmbit social, professional i comunitari; i es preveu que l’Hort de la Torre en sigui una eina fonamental per aconseguir-ho.