Barberà inicia les activitats en commemoració del 25 novembre, Dia Internacional contra la violència vers les dones

Presentació de llibres, tallers, cinema i debats són les activitats que es duran a terme a la nostra ciutat.

Les activitats comencen aquest dimarts, 24 d’octubre amb una exposició sobre Montserrat Roig.

Com cada any, la regidoria del Programa per l’Equitat de Gènere de l’Ajuntament de Barberà del Vallès i diverses entitats de la ciutat, han organitzat tot una sèrie d’actes l’objectiu de conscienciar a la població sobre la igualtat efectiva entre dones i homes com a valor de justícia social, així com mostrar la seva repulsa absoluta amb aquesta xacra que avui dia encara pateixen moltes dones de forma cruenta i reiterada arreu del món. Ho fa, organitzant un nou cicle d’activitats per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional contra la violència vers les dones.

El programa d’activitats començarà demà dimarts, 24 d’octubre amb una exposició sobre la figura de l’escriptora i periodista, Montserrat Roig. La mostra, passarà primer pel Casal de Cultura (fins al 10 de novembre) i després passarà per la Biblioteca Esteve Paluzie (del 13 al 29 de novembre). L’exposició Montserrat Roig, cronista d’un temps i d’un país , organitzada pel Kol·lectiu de Dones de Barberà i EAB-CUP, proposa un repàs de la trajectòria professional i personal de l’escriptora i periodista.  Els àmbits de l’exposició són “Infància i franquisme”, “Feminisme”, “Catalanisme popular”, “Compromís social”, “Compromís amb les esquerres”, “L’escriptora”, “La periodista”, “L’afició del teatre” i “Denúncia dels horrors del nazisme”, que es mostra a través d’una vintena de fotografies de Pilar Aymerich, de l’arxiu familiar Sempere Roig i el fons Montserrat Roig de l’Arxiu Nacional de Catalunya. L’exposició, comissariada per Marta Corcoy, ha estat produïda pel Memorial Democràtic sobre una idea original de l’Associació de Dones Periodistes de Catalunya i el Col·legi de Periodistes de Catalunya.

Les activitats continuaran el dissabte, 4 de novembre, amb el taller vivencial per a dones: Eines i estratègies per prevenir situacions d’abús, a càrrec de Leonor M. Cantera Espinosa, doctora en Psicologia Social i experta en violència masclista, la qual donarà tècniques per detectar situacions abusives, del tipus que sigui, adonar-nos del que sentim davant d’elles i quines estratègies utilitzar per fer-hi front. Serà de 10 a 14h a la Biblioteca Esteve Paluzie i cal fer inscripció prèvia.

Dilluns, 13 de novembre a les 17.30h l’Associació de Dones Braç a Braçorganitza a la seva seu la xerrada: Violència masclista relatada en primera persona a càrrec de Raúl Úbeda López, autor del llibre El secreto de mi infancia. El conferenciant, veí de Barberà del Vallès, compartirà part de la seva vida i ens explicarà com va viure els maltractaments físics i psicològics durant tota la seva infantesa i com va comprendre que havia d’aprendre a assimilar el que havia viscut per poder sortir endavant. Una història de superació personal que ens ensenya la capacitat de superació i de resiliència de les persones.

El primer cinefòrum serà de la pel·lícula Figures Ocultes. Serà dijous, 16 de novembre a les 18h a l’Auditori Maria Feliu. El film tracta sobre les matemàtiques Katherine JOhnson i Dorothy Vaughan i l’enginyera Mary Jackson van fer un extraordinari treball que va ser imprescindible pels avenços a la Nasa en els viatges espacials. Però els noms d’aquestes tres dones han estat silenciats al llarg de la Història. Per poder accedir a la sala caldrà presentar l’entrada que s’ha de passar a recollir prèviament per les Oficines d’Atenció Ciutadana.

Dimarts, 21 de novembre la Biblioteca Esteve Paluzie acollirà una nova activitat, en aquest cas la presentació del llibre: Montserrat roig. La memòria viva, a càrrec d’Aina Torres Reixach, poeta, periodista i escriptora. Aquest llibre endinsa en la vida i l’obra de Montserrat Roig, a través de la literatura, el feminisme, el periodisme i la memòria històrica. El resultat és un homenatge emotiu alhora que una reivindicació necessària de la plena vigència literària, social i política d’una veu imprescindible per entendre el passat i enfocar el futur. Aquesta activitat està organitzada pel Kol·lectiu de Dones de Barberà i EAB-CUP.

Com sempre el programa també acull activitats per la canalla. Aixídijous, 23 de novembre, es realitzarà una hora del conte coeducatiu a partir del conteEl Monstre de colors d’Anna Llenas que farà entendre als infants quines són les emocions. Cada emoció, igual que al conte, anirà en un pot. I de cada pot-emoció, en sortirà un nou conte per explicar. Els contes sobre les emocions ens mostraran que nens i nenes tenen emocions iguals: por, alegria, tristesa, ràbia… indistintament del nostre sexe. L’activitat es portarà a terme a laBiblioteca Esteve Paluzie a les 18h.

El programa del 25N continua el dijous, 24 de novembre amb la lectura del manifest institucional contra la violència vers les dones. Es farà a la plaça de la Vila i es convidarà a tota la ciutadania.

Dissabte, 25 de novembreDia Internacional contra la violència vers les dones la plaça de la Vila acollirà un dels actes més multitudinaris. A latarda, 18h, l’Associació per a la Igualtat Dones.com, convocarà a tota la ciutadania a la plaça de la Vila a la concentració ‘Barberà diu prou contra la violència vers les dones’.

Les activitats continuaran dimarts, 28 de novembre, amb la conferènciaPacte ciutadà contra el masclisme, a càrrec de Miguel Lorente Acosta, metge forense, professor titular de Medicina Legal a la Universitat de Granada i expert en violència masclista que explicarà la seva tesi en la que determina que si la violència de gènere és la conseqüència de la desigualtat social que imposa la cultura del masclisme, la solució no pot reduir-se a l’adopció de mesures adreçades als elements que apareixen al costat d’ella. L’objectiu de Lorente és posicionar a la ciutadania i exigir accions contra el masclisme i la seva injustícia social. (18h a la Biblioteca Esteve Paluzie).

L’Associació Dones Braç a Braç organitza una altra activitat, en aquest cas un cinefòrum sobre la pel·lícula Mustang  que es passarà dijous, 20 de novembre a les 17.30h a la seu de l’entitat (avinguda Generalitat, 31 baixos). El film de la directora, Deniz Gamze Ergüven explica la història de cinc germanes que s’afronten als aspectes més repressius de la societat turca. Al llarg de tota la pel·lícula es fa una denúncia del salvatge patriarcat que es dóna a Turquia i la retallada de drets i llibertats fonamentals.

El programa acull un any més una part destinada  a conscienciar  i formar a professionals. Així, els dies 26 d’octubre i 2 de novembre es realitza untaller sobre Nenes i nens que pateixen violència de gènere en la parella a càrrec de Raúl Lizana Zamudio.

També com sempre hi han activitats dedicades exclusivament a jovent de la ciutat. Així durant tot el mes de novembre es faran diferents tallers als Instituts de Barberà: el taller Repensant la masculinitat per a nois el tallerEl pati és nostre!, adreçat a noies, a càrrec de l’Associació Candela.

Destacar que com en altres edicions durant el mes de novembre, la Biblioteca Esteve Paluzie acollirà un racó bibliogràfic sobre violència vers les dones ide contes coeducatius, que es podran consultar o demanar en préstec.

Tanmateix es farà difusió de la campanya de la línia 900 900 120 d’atenció a dones en situació de violència masclista, de l’Institut Català de les Dones, entre els comerços de Barberà del Vallès

Cal recordar que l’assistència a totes les activitats del programa és gratuïta. S’ofereix servei gratuït de guarderia per a les activitats dels dies 16 i 28 de novembre, que cal sol·licitar amb un mínim de 48 hores d’antelació a l’Oficina de Polítiques de Gènere (Plaça de la Vila, 1, baixos dreta) o bé al telèfon 93 729 71 71, ext. 262.

Si vols conèixer més detalls del Programa d’activitats del 25N consulta l’enllaç o adreçat a l’Oficina de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Barberà.