Els nous contenidors s’han instal·lat a la cantonada del carrer Monturiol amb del Bosc.

Barberà ja compta amb 7 contenidors taronges de recollida d’oli domèstic usat Els nous contenidors s’han instal·lat a la cantonada del carrer Monturiol amb del Bosc. El Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, conjuntament amb l’Ajuntament de Barberà del Vallès, ha ampliat el número de contenidors de recollida selectiva d’oli domèstic arribant fins als 7 punts de recollida. La presentació s’ha portat a terme en un acte on han assistit el president del Consorci per a la Gestió de Residus, Ricart Torralba Llauradó, i el tinent d’Alcaldia de Medi Ambient i Energies Renovables i Serveis Múnicipals, Fabià Díaz Cortés. Amb aquests nous contenidors l’Ajuntament vol facilitar a la ciutadania el reciclatge de l’oli de cuina fent-lo arribar a tots els barris. Els primers contenidors taronges de recollida d’oli es van instal·lar a Barberà del Vallès a mitjans de 2009 i des de llavors s’han recollit més de 29.000 quilos d’oli de cuina usat. Al Vallès Occidental, la recollida dels contenidors, el manteniment i la logística del servei comarcal la porten a terme dues empreses d’inserció sociolaboral. A la zona est de la comarca, CIPO, i a la zona oest, Fupar. Amb aquest servei el Consorci de Residus aposta per oferir sortides professionals a persones amb risc d’exclusió social i laboral. L’oli de cuina usat és una fracció dels residus que requereix un tractament especial, com moltes altres petites fraccions que no suposen un gran volum de residus però si que suposen un greu problema ambiental. L’oli de cuina usat no es pot llençar per l’aigüera, un litre d’aquest oli pot contaminar al voltant d’un milió de litres d’aigua.

 

A més provoca problemes en el manteniment de les depuradores que tracten les aigües residuals, fa malbé les canonades i perjudica el manteniment de la xarxa de clavegueram. Noves ubicacions a Barberà La ciutadania que vulgui llençar l’oli domèstic usat a Barberà ho pot fer a la deixalleria municipal i als set contenidors situats a les següents ubicacions del municipi, sempre dins d’ampolles de plàstic: – Ctra. Barcelona, 235 ( A l’ entrada del Mercat Onze de Setembre) – Passeig Dr. Moragues- Parc de Can Serra – C. Nemesi valls- Plaça Unitat – C. Nàpols, 52 (davant el supermercat Mercadona) – Av. Verge Montserrat 71 (Antiga ubicació de Ronda de l’Est, 51) – Carrer Monturiol – Carrer Bosc, 66 (Nou) – Passeig Dr Moragas, 245 (Nou) Un cop separat selectivament, l’oli recollit es recicla i el seu tractament permet transformar un residu brut i contaminant en un combustible net i respectuós amb el medi ambient: el biodièsel. D’aquesta manera, també es redueixen els gasos d’efecte hivernacle en la fabricació i la seva posterior utilització. Des de mitjans de l’any 2009, amb la instal·lació dels primers contenidors taronges a la ciutat, s’han recollit un total de 29.396,97 kg d’oli usat de cuina. Això significa una mitja de recollida de 5.500 kg anuals fins al 2014. La implicació de la ciutadania ha estat bàsica per assolir aquestes xifres. Nou impuls del Consorci de Residus amb 33 nous contenidors a la comarca El servei comarcal de recollida d’oli domèstic ha tingut una resposta molt positiva per part de la ciutadania des de l’any 2009, amb la instal·lació dels primers contenidors taronges. El primer any es van recollir 6.137kg d’oli i el 2014 es van registrar 64.348 kg d’oli recollits. És per aquest motiu que el Consorci per a la Gestió de Residus del Vallès Occidental, conjuntament amb els ajuntaments de la comarca, han decidit donar un nou impuls a la separació selectiva d’aquest residu, ampliant el nombre de contenidors a carrer. El Vallès Occidental disposava de 86 contenidors de color taronja on els ciutadans i ciutadanes podien portar l’oli de cuina usat en ampolles de plàstic. En les properes setmanes, el Consorci ampliarà en 33 contenidors distribuïts pels diferents municipis, que estaran disponibles per a continuar i millorar aquesta tasca de recollida.
Amb aquest nou impuls el Consorci preveu que el nivell recollida d’oli domèstic a la comarca continuï augmentant i s’aconsegueixi arribar als 100.000 kg d’oli en els propers anys, seguint sumant punts de recollida i incentivant-ne la participació ciutadana amb campanyes de sensibilització i informació.