Cinefòrum: Figuras Ocultas

L’Oficina de Polítiques de Gènere de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, organitza el cinefòrum Figuras Ocultas  pel dijous, 16 de novembre a les 18h a l’Auditori Maria Feliu, com una de les activitats del programa per commemorar el 25 de novembre, Dia Internacional contra la Violència vers les Dones.

La pel·lícula, dirigida per Theodore Melfi i protagonitzada per Taraji P. Henson, Octavia Spencer, Janelle Monáe, Kevin Costner i Jim Parsons, se centra en els EEUU dels anys 60, durant la guerra freda, en plena carrera espacial, on la NASA buscava ments brillants, persones amb talent per treballar “d’ordinadors humans”.  En aquella època no hi havia superordinadors digitals que poguessin calcular de manera precisa les trajectòries d’un coet, i per això es buscaven cervells superdotats per fer ràpids i avançats càlculs de cap.

Les matemàtiques Katherine Johnson i Dorothy Vaughan i l’enginyera Mary Jackson seran les triades per ajudar a la NASA a guanyar la carrera espacial contra la Unió Soviètica.

Però els noms d’aquestes tres dones han estat silenciats per la història, pel masclisme i racisme estructural. I és que a més de dones, aquestes tres heroïnes eren afroamericanes i, fins ara, la seva tasca ha estat oculta.

Aquest film, basat en el llibre de Margot Lee Shetterly, ens descobreix la història d’aquestes dones que van ser segregades i van rebre un sou menor que el dels seus equivalents blancs.  El seu extraordinari treball va ser imprescindible pels avenços que van permetre els viatges espacials.

Això fa pensar en tantes i tantes dones que han fet aportacions molt importants al llarg de la història i que el patriarcat s’ha encarregat d’amagar.  És, per tant, de justícia començar a escriure la veritable història.

Per poder accedir a la sala caldrà presentar l’entrada, que es pot recollir prèviament a les Oficines d’Atenció Ciutadana o a l’Auditori el mateix dia de l’activitat.

El cinefòrum tindrà lloc a l’Auditori Maria Feliu, del Casal de Cultura, c/Nemesi Valls, 35, 1r pis, de Barberà del Vallès.

S’ofereix servei gratuït de guarderia que cal sol·licitar amb un mínim de 48 hores d’antelació a les Oficines d’Atenció Ciutadana (OAC) en el moment de recollir les entrades.

Activitat gratuïta.

Acte: Cinefòrum: Figuras Ocultas

Dia: Dijous, 16 de novembre

Hora: 18h

Lloc: Auditori Maria Feliu

Casal de Cultura

C/Nemesi Valls, 35 1r pis

08210 – Barberà del Vallès

Font: Ajuntament de Barberà del Vallès