Convocades per la CGT, les jornades de vaga parcial també reduiran al 40 per cent la circulació de les línies de Rodalies de Catalunya

La convocatòria afecta quatre dies que són clau per a la mobilitat relacionada amb les vacances d’estiu: a més d’aquest dimecres 31 de juliol, el dimecres 14 d’agost, el divendres 30 d’agost i el diumenge 1 de setembre.

Renfe ha anunciat la cancel·lació de 707 trens de passatgers. Fins a 230 combois són d’AVE i llarga distància, i els altres 477 són de mitjana distància (Regionals).

La cancel·lació, deguda a les aturades parcials convocades per la CGT, també afectarà la circulació dels trens de Rodalies, que a Catalunya funcionaran només al 40 per cent.

Les vuit hores d’aturada previstes es divideixen en dues franges: de 12.00 a 16.00 i de 20.00 a 24.00. Durant la resta de la jornada els trens haurien de funcionar amb normalitat.

La convocatòria afecta quatre dies que són clau per a la mobilitat relacionada amb les vacances d’estiu: a més d’aquest dimecres 31 de juliol, el dimecres 14 d’agost, el divendres 30 d’agost i el diumenge 1 de setembre.

“Excepcional moviment de viatgers”

La resolució de serveis mínims dictada pel Ministeri de Foment, que parla d’un “excepcional moviment de viatgers”, estableix que circulin el 78 per cent dels trens d’AVE i llarga distància, i el 65 per cent dels de mitjana distància.

Això vol dir que circularan 829 combois d’AVE i llarga distància, i 899 de mitjana distància.

En el cas dels trens de mercaderies, els serveis mínims són del 34 per cent i se’n suprimiran 445.

En total, sense comptar les afectacions de Rodalies, cada jornada se suspendrà la circulació de 1.152 trens.

Cada dia circulen a tot Espanya uns 3.500 trens de Rodalies, 600 de mitjana distància i 382 d’AVE i llarga distància.

Serveis mínims “desmesurats”

El sindicat CGT considera que aquests serveis mínims són “desmesurats” i parla d’un “enorme desequilibri entre el dret fonamental de vaga i el dret a la mobilitat“.

Des de Foment, en canvi, es defensa que en les jornades previstes es podria causar un “dany superior i innecessari” als ciutadans.

“Coincideixen la mobilitat pròpia dels dies laborals amb l’operació de sortida i tornada vacacional, i amb l’inici del pont del 15 d’agost, i afecta, per tant, tots els tipus de trens.”

“Si no es determinen serveis mínims, l’exercici del dret a la vaga originaria un dany superior i innecessari per als ciutadans.”

Canvi de bitllet o reemborsament

Els viatgers que disposin de bitllets adquirits amb antelació a l’anunci de la vaga poden sol·licitar-ne el canvi o el reemborsament sense cap cost addicional.

Reclamen un augment de plantilla

El motiu de la CGT per convocar la vaga és demanar una ampliació de la plantilla de Renfe, i denunciar l’incompliment de la reducció de jornada a 37,5 hores de la manera com s’havia acordat.

Font: Catradio.cat