El Dr. Oriol Mitjà Villar, referent en l‘estudi de la malaltia de Pian, guardonat Català de l’Any 2016

La gala Català de l’Any, enguany va lliurar dos guardons, a l’actor Josep Mª Pou, Català de l’Any 2017 i al metge Oriol Mitjà Villar com a Català de l’Any 2016

El passat dimarts 29 de maig el diari El Periódico va celebrar la Gala Català de l’Any al Teatre Nacional de Catalunya, en una cerimònia que va comptar amb destacades personalitats del panorama polític, i que va guardonar al metge Oriol Mitjà Villar com a Català de l’Any 2016.

El Dr. Oriol Mitjà Villar és un metge investigador especialitzat en malalties infeccioses i amb experiència en estratègies per a l’erradicació de malalties tropicals de la pell desateses. Actualment treballa a l’Institut de Salut Global de Barcelona i al Centre Mèdic de Lihir a Papua Nova Guinea i també és consultor tècnic de l’Organització Mundial de la Salut.

L’Ajuntament de Barberà del Vallès participa, a través de la Fundació Barberà Solidària, en el projecte d’erradicació del Pian a Papua Nova Guinea que dirigeix el doctor Oriol Mitjà Villar. La Fundació Barberà Solidària, va signar a principis d’any un conveni de col·laboració en el que es va comprometre a col·laborar en el finançament d’aquest projecte amb una aportació econòmica de 40.000€que impactarà sobre una població de 100.000 persones.

El Pian és una malaltia tropical crònica desatesa, que afecta principalment a la infància i que, a llarg termini , pot produir deformacions òssies severes. No és mortal, però degut a les greus deformacions que comporta, les persones que el pateixen són estigmatitzades i rebutjades socialment.

Fa 6 anys, el Dr. Oriol Mitjà va descobrir que la malaltia de Pian, provocada per la bactèria Treponema pertenue podia ser tractada amb un antibiòtic comú i de baix cost, la Azitromicina. Des de llavors, ha dut a terme una recerca i estudi intens en aquest camp dirigint un equip d’investigació per al control i tractament d’aquesta malaltia a Papua Nova Guinea.

La Fundació Barberà Solidària (FBS) va néixer l’any 2002 amb la voluntat d’oferir una plataforma de participació a les entitats i grups solidaris del municipi i a la ciutadania en general. El seu patronat està format per representants de tots els grups municipals de l’Ajuntament.

L’entitat té per objectiu ajudar humanitàriament i promoure la solidaritat; fomentar el coneixement públic dels problemes del tercer món i contribuir al desenvolupament de diferents països mitjançant projectes concrets; gestionar programes, promoure iniciatives i assessorar en l’àmbit de la cooperació pel desenvolupament i la solidaritat; així com incidir en totes aquelles actuacions derivades o relacionades amb la cooperació i la solidaritat entre els pobles, que tinguin el seu vincle amb Barberà del Vallès entre d’altres.

Font: Ajuntament de Barberà del Vallès