El boom dels pisos turístics s’estén al Vallès i arriba a Barberà

Sant Cugat suspèn de forma temporal les noves llicències després de disparar-se les peticions mentre que Sabadell veu una oportunitat de negoci
L’augment de pisos turístics al Vallès Occidental comença a preocupar, al mateix temps que, en alguns municipis, s’interpreta com una oportunitat de creixement econòmic. Mentre que a Sant Cugat s’acaben de suspendre de forma temporal les llicències per a aquest tipus d’activitat, a Sabadell s’analitza el fenomen per a potenciar, de forma ordenada, aquest nou negoci.

La proximitat amb Barcelona i les possibilitats turístiques que ofereix el Vallès Occidental conviden al turista a allotjar-se a la comarca. Un recent estudi del Consell Comarcal del Vallès occidental, elaborat per l’Escola de Turisme i Direcció hotelera de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), posa de manifest un notable creixement dels habitatges destinats a ús turístic en la zona. En concret, la xifra s’ha doblegat. Segons el Pla d’Allotjaments turístics de la comarca, en aquesta àrea hi ha 452 allotjaments per a turistes dels quals un 86% (388) són habitatges. Només l’11% són hotels o aparthoteles (52) i el 3% són residències. Les places d’allotjaments turístics es concentren principalment en tres municipis: Un 22,2% a Sabadell, un 18,4% a Sant Cugat i un 16,6% a Barberà del Vallès.

Distribució de les places totals d’habitatges d’ús turístic al Vallès Occidental, per municipis:

Sant Cugat del Vallès    24,2
Sabadell      19
Castellar de Vallès     12
Terrassa    10,3
Cerdanyola del Vallès    5,8
Sant Llorenç Savall   5,6
Montcada i Reixac    3,3
Matadepera     2,7
Vacarisses      2,6
Sant Quirze del Vallès    2,4
Sentmenat    2
Rubí   2
Barberà del Vallès    1,8
Ripollet    1,6
Viladecavalls    1,2
Rellinars    1,2
Badia del Vallès    0,8
Castellbisbal   0,7
Palau-solità i Plegamans     0,6
Font: Pla d’Allotjaments Turístics del Vallès Occidental

El pla de l’organisme comarcal apunta, així mateix, que el 70% de les places d’allotjaments es concentren a les ciutats de Sabadell, Sant Cugat, Cerdanyola i Barberà del Vallès. Quant als habitatges d’ús turístic, l’activitat està regulada. Es considera que un allotjament és turístic quan el seu propietari el cedeix a canvi d’una contraprestació econòmica durant menys d’un mes. És obligatori inscriure’ls en el Registre de Turisme de Catalunya. Poden ser autocaravanes, apartaments, cases o estudis, entre uns altres, en modalitats de lloguer complet o compartit amb habitació privada o compartida.