Incendi de l‘Observatori d’aus dels aiguamolls del Molí Vermell

La tarda del passat diumenge 26 de febrer l’observatori d’aus ubicat als aiguamolls del marge dret del riu Ripoll, al costat del Molí Vermell, va patir un incendi intencionat que va requerir la presència d’efectius de Bombers per aconseguir la seva extinció.

L’observatori ha quedat totalment destrossat. El foc ha cremat tota l’estructura (incloses parets i bancs de fusta), els plafons informatius que hi havia al seu interior sobre flora i fauna, així com gran part del bruc que servia per tal de facilitar l’aproximació i observació i fotografia d’espècies de fauna, sense ser vistos per aquestes; i ha posat en risc la zona boscosa del marge dret del riu i l’edificació del Molí Vermell.

L’observatori objecte de l’acte vandàlic és un projecte que es remunta a l’any 2010, quan es van executar les obres de la zona humida o aiguamolls dins de les diferents obres i treballs al Parc Fluvial del Riu Ripoll, que incloïen un observatori d’aus, i que varen estar subvencionades pels Fons Europeus FEDER, entre d’altres. A finals del passat 2016 es van realitzar tasques d’actualització i millora d’aquest així com el seu entorn immediat, que incloïen la restauració de l’observatori, muntatge de sostre, terra i bancs, adaptació de l’entorn i zona d’aproximació, muntatge de plafons informatius i col·locació d’illa flotant vegetada per tal d’afavorir la cria d’aus. Els treballs es van iniciar el 13 d’octubre de 2016 i van finalitzar el 2 de desembre del mateix any, amb un cost de 14.283,05€ (IVA inclòs), provinents del Pressupost Municipal.