KDB i EAB-CUP presenten el documental Montserrat Roig: l’hora violeta

En el marc de les activitats per commemorar el 8 de Març, Dia Internacional de les Dones, el passat dilluns 26 de març, el Kol·lectiu de Dones de Barberà i Esquerra Alternativa per Barberà-CUP van presentar el documental Montserrat Roig: l’hora violeta.

L’acte, que va ser presentat per la membre de la EAB-CUP, Ester Díaz Cortes va anar a càrrec de la Jordina Arnau Roig, que va fer la recerca periodística del documental.

Montserrat Roig: l’hora violeta, dirigit per Neus Ràfols Garcia i realitzat per Pere Herms Clapers, repassa la vida i obra de l’escriptora i periodista catalana (1946-1991), compromesa amb el seu temps, la transició democràtica i la lluita antifranquista i feminista. Narra el procés d’investigació periodística que va donar a conèixer la deportació i mort de milers de republicans catalans en els camps de concentració i extermini nazis durant la Segona Guerra Mundial, i reconstrueix entre d’altres  el viatge que Roig va realitzar el 1980 a Sant Petersburg per investigar el setge nazi de Leningrad entre 1941-1944. El documental s’ha realitzat a través d’entrevistes al seu cercle familiar i personal que es complementen amb material d’arxiu televisiu i fotogràfic de fons com TVE, Pilar Aymerich i Puig, Museu d’Història de Catalunya, Fons Amical Mauthausen i Amical de Ravensbrück, i amb imatges personals cedides per família i amistats.

A la projecció va assistir un total de 14 persones, 9 dones i 5 homes que es van mostrar molt satisfetes per conèixer la vida i obra de la dona que va trencar amb el silenci entorn la complicitat del franquisme amb els camps nazis als anys 70.

Al final del passi es va realitzar un debat molt enriquidor en el qual es va destacar la mirada transversal que Montserrat Roig projectava en tots els seus treballs, d’una forma  holística, integral, feminista i anticapitalista.

Durant el debat la conferenciant va destacar aquesta perspectiva constant que Roig plasmava en les seves obres, vida i, fins i tot, en la vessant política, com un únic bloc. Mai separava la seva professió, el seu posicionament polític i la seva vida. De fet, Roig va ser molt crítica amb el masclisme que hi havia dins del seu propi partit.

Podeu visionar el documental Montserrat Roig: l’hora violeta, en aquest enllaç.

La presentació del documental Montserrat Roig: l’hora violeta està emmarcada dins de les activitats programades en el cicle del 8 de Març, Dia Internacional de les Dones. Consulta o descarrega’t les properes activitats.

Font: Ajuntament BdV