La Biblioteca Esteve Paluzie va acullir una xerrada sobre l’escriptor Àngel Guimerà

La conferència va anar a càrrec del director del Teatre Nacional de Catalunya, Xavier Albertí i de la directora de l’obra ‘Maria Rosa’ Carlota Subirós. Aquesta xerrada va ser l’avantsala del muntatge teatral que es porta a terme avui divendres al Teatre Municipal Cooperativa.
El teatre i l’activitat literària d’Àngel Guimerà es va donar a conèixer ahir, dijous 10 de març, a la Biblioteca Esteve Paluzie a través d’una conferència.
La xerrada titulada Àngel Guimerà, violència i llibertat va servir daperitiu a lespectacle ‘Maria Rosa’ que es realitzarà avui divendres al Teatre Municipal Cooperativa.
La conferència va ser presentada pel regidor de Cultura de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, Ramon Cos i Orobitg qui va presentar als dos ponents, Xavier Albertí, director del TNC i Carlota Subirós, directora del muntatge teatral Maria Rosa.
Cos va oferir alpresents un petit perfil de cadascun dels convidats, i va donar algunes pinzellades del treball que els dos conferenciants han realitzat de les obres de Guimerà.
Xavier Albertí, a més d’aproximar la figura i obra de l’escriptor català a totes les persones presents, va explicar la història i evolució al llarg dels anys dels teatres barcelonins. Albertí amb més de 76 espectacles és conegut en el món del teatre per
treballar de forma molt activa en la recuperació del patrimoni teatral i del teatre musical. Per Albertí “el teatre no ha de ser una arma d’entreteniment, sinó sobretot una eina de profunda identificació de la societat, que alhora també ha de servir com a font de plaer i gaudi dels seus espectadors”.
Per la seva banda, Carlota Subirós va oferir alguns detalls de la seva adaptació de MariRosa’, protagonitzada per Mar del Hoyo i Borja Espinosa i un gran repartiment artístic.
Tant Albertí com Subirós van coincidir en què malgrat que ‘Maria Rosa’ és una obra apareguda al 1894 continua sent una història real, ja que el drama social i amorós podria reflectir-se en l’actualitat.
‘Maria Rosa’ és una història d’assassinats, venjances i passions ocultes que denuncia les injustícies socials causades per la precarietat laboral. Un espectacle que parla del context social, cultural i ideològic de Guimerà però que traslladat al segle XIX continua tenint sentit.
Al final de la conferència es va obrir un torn de paraules on els presents van poder resoldre les seves inquietuds sobre l’escriptor clàssic i sobre l’espectacle. Una de les qüestions va ser sobre ladaptació que Carlota Subirós va realitzar de Maria Rosa. Aspectes sobre com el  llenguatge antic utilitzat per Guimerà i la seva actualització als nostres dies podria perdre intensitat
en el text. Segons va destacar la pròpia directora, l’emoció es continua mantenint, ja que és una temàtica encara molt actual. Un dels secrets del teatre, que malgrat que passin els segles continua mantenint la seva proximitat amb els espectadors.
Destacar que la xerrada està emmarcada en el projecte ‘Epicentre Guimerà’ un cicle organitzat  pel Teatre Nacional de Catalunya amb el qual es vol treballar a fons l’autor i el seu gènere teatral durant aquesta temporada 2015-2016.