La ciència avala que el ‘mindfulness’ redueix la tensió arterial alta

Fins ara eren molts els que afirmaven que la meditació i la pràctica del mindfulness aporten nombrosos beneficis per als qui els duen a terme, fins i tot en aspectes com la hipertensió o la tensió alta puntual. Tanmateix, no ha estat fins fa unes setmanes quan ha arribat la confirmació científica d’aquests aspectes. L’estudi ha estat publicat a la revista PLOS One.

A l’informe, els autors presenten els resultats d’un programa de reducció de la pressió arterial basat en el mindfulness (o atenció plena) dissenyat específicament per avaluar l’acceptació, la viabilitat i els efectes sobre els mecanismes hipotètics d’autoregulació proximal.

Els participants que es van inscriure en l’esmentat programa van experimentar reduccions significatives en els nivells de tensió arterial que van continuar sent vigents en els exàmens de seguiment fins a un any després de l’assaig.

Quan els metges diagnostiquen a algú amb pressió arterial alta, generalment recomanen una alimentació més saludable, que inclou reduir la ingesta de sal, així com l’exercici regular i la pèrdua de pes. Tanmateix, algunes persones poden trobar que aquests canvis permanents en l’estil de vida són difícils de mantenir. D’altra banda, en ocasions, els metges també recepten fàrmacs per ajudar a controlar la pressió arterial.

El problema és que en algunes persones, la hipertensió té un component genètic i els canvis en l’estil de vida no redueixen la pressió arterial al rang normal.

La investigació

El pla del programa de reducció de la pressió arterial basat en el mindfulness va incorporar l’atenció plena per abordar la pressió arterial alta directament i ajudar les persones a enfortir la seva capacitat de mantenir els hàbits saludables que poguessin mantenir-la sota control.

Els científics van desenvolupar un programa de 10 sessions que va seguir 43 participants amb pressió arterial alta o elevada durant tot un any. Més del 80% dels participants tenia hipertensió, amb lectures de tensió arterial de 130/85 o superior. L’altre 20% tenia una tensió una mica més baixa però propera a la dels seus companys.

Durant el desenvolupament del programa es va ensenyar als participants una varietat de tècniques que van incloure entrenament de mindfulness i explicacions de com determinats comportaments poden contribuir a tenir pressió arterial alta. Així mateix, van encoratjar els participants a no deixar de prendre els medicaments receptats pels seus metges.

Després d’un any, la pressió arterial dels participants era més baixa que a l’inici. A més, les seves habilitats d’autogestió es van mantenir i es van enfortir. Els participants que havien tingut problemes per seguir les recomanacions d’estil de vida saludable abans de l’estudi van aconseguir mantenir canvis en el seu estil de vida.

Font: El nacional.cat