La Fibra Òptica d’última generació FTTHI arribarà als polígons industrials de Barberà

L’empresa Orange va fer públic durant la 5a Nit de l’Empresa com serà el desplegament de la fibra que s’iniciarà en els propers mesos de novembre i desembre.

Durant la Nit, a on es van donar cita més de 150 empreses de la ciutat, es  va poder conèixer alguns dels productes fabricats i produïts al municipi amb la mostra ‘Made in BdV’.

El Centre de Negocis Nodus Barberà va ser ahir a la nit el lloc escollit per celebrar una nova edició de la Nit de l’Empresa, una trobada referent per al conjunt dels empresaris i empresàries de la ciutat i un esdeveniment que pretén reconèixer i posar en valor l’excel·lència empresarial de Barberà del Vallès.

L’acte, que va reunir a més de 150 representants d’empreses del municipi, es va centrar principalment en conèixer el desplegament de la Fibra Òptica d’última generació que l’empresa Orange desenvoluparà properament als polígons industrials del municipi.

Les infraestructures de telecomunicacions esdevenen un element essencial en el desenvolupament econòmic i social. Les seves prestacions i capacitats acaben definint la competitivitat d’un territori, d’un municipi, d’una ciutat, ja que condicionen l’accés de les persones, els negocis, els comerços, els centres educatius, les empreses i els sectors industrials a les infraestructures TIC de més alt nivell.

Així ho va posar de manifest el tinent d’Alcaldia i regidor de Desenvolupament Econòmic, Comerç i Ocupació de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, Pere Pubill i Linares que va ser l’encarregat d’obrir aquesta 5a edició de la Nit de l’Empresa. Durant la seva intervenció, Pubill va valorar la importància que tenen els polígons barberencs per la indústria catalana donant algunes dades: “tenim al voltant de 1.200 empreses, que donen feina a prop de 17 mil persones. Unes empreses que acullen entre les seves plantilles un 10% de treballadors i treballadores de la nostra ciutat”.

El regidor va valorar el treball que el consistori barberenc ha fet per fer realitat les demandes de les empreses barberenques ja que l’arribada de la fibra òptica als polígons industrials de Barberà del Vallès “facilitarà l’esclat de la indústria 4.0 a les nostres empreses, una demanda reiterada i justa de les empreses de la ciutat i que podem dir que ja és un fet”.

Tanmateix, Pere Pubill va expressar el seu agraïment al treball i la col·laboració que s’ha fet amb entitats i institucions d’altres municipis per “dotar la nostra comarca d’un valor afegit que ens ha de fer créixer en excel·lència”. Entre d’altres, el regidor va explicar projectes com la Fira d’Innovació Industrial 4.0 o el Simposium Indústria 4.0 que es realitzarà durant els mesos d’octubre i novembre i on les empreses podran conèixer de forma pràctica solucions i aplicabilitat d’aquestes noves tecnologies. També va agrair la implicació del teixit empresarial barberenc per establir canals de comunicació i col·laboració “empresa-territori i posar en relleu la col·laboració público-privada que ens ha d’ajudar a tothom”.

Jesús Martín Angulo, Director Nacional de Venta Indirecta a Empreses d’Orange Espanya, va ser l’encarregat d’explicar com seria el desplegament d’aquesta fibra òptica als polígons de Barberà del Vallès. “Acompanyarem a les empreses i a les persones en el procés de digitalització. Volem passar de ser passar de ser un proveïdor de xarxa a tractar d’ajudar-vos que els vostres negocis siguin més eficients, més rendibles, i que estalvieu en costos. Per a això l’element clau és la xarxa i sens dubte en la part de comunicacions fixa és la fibra”.

Martín Angulo va explicar que Orange “és una de les empreses operadores de telecomunicacions més importants a nivell mundial. Està present en 28 països amb xarxa pròpia i operant en un total de 220 països”. El treball que Orange desenvolupa en la implantació de la fibra es realitza seguint criteris poblacionals, és a dir, en aquelles zones on hi ha més població és on es fa el desenvolupament. “La idea és arribar a Catalunya en un 88% de cobertura en fibra a finals de 2017”, i “tenir coberts 63 polígons d’activitat econòmica”.

El director Nacional de Venta Indirecta va manifestar que en una part d’aquesta inversió que fa l’empresa Orange és prioritzar els polígon industrials. “Veiem on són les zones amb màxim desenvolupament comercial, zones amb un potencial en telecomunicacions importants” i “és allà on cal incidir”. Serà “a partir del mes de novembre quan podrem comercialitzar la fibra òptica en els 4 polígons de Barberà”.

La 5a Nit de l’Empresa va comptar a més amb la presència de la directora General d’Indústria del departament d’Empresa i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Núria Beatriu i Sánchez qui va evidenciar la qualitat empresarial de Catalunya. “Després de la crisi, el que ha vertebrat la nostra economia ha estat la indústria, una indústria que ens ha permet teixir una manera de ser amb uns certs valors. Els de l’esforç, l’excel·lència que molts de vosaltres ha posat en pràctica durant molts anys apostant per la qualitat, pel valor afegit, per internacionalitzar-vos i vendre fora. Tots aquests valors han configurat la nostra manera de ser i la manera d’entendre la indústria a Catalunya”.

“La indústria està en el millor moment. Per primera vegada hem recuperat paràmetres d’inversió industrial, d’ocupació, d’índex de productivitat. Hem recuperat valors que no havien estat tan alts des de fa 10 anys. Per tant podem dir que la indústria està ocupant actualment un pes important en la nostra economia”.

Beatriu va destacar la importància de la tecnologia en el procés empresarial manifestant que “la digitalització i la innovació ha vingut per quedar-se. No és una opció que tenen les empreses. És un element que transformarà la nostra vida quotidiana, les nostres empreses, la indústria, els processos de producció i els nostres productes”.

L’Alcaldessa de Barberà del Vallès, Sílvia Fuster Alay, va ser l’encarregada de cloure la Nit de l’Empresa mostrant “la motivació, il·lusió i el nostre compromís amb els reptes que ens demana un teixit empresarial fort, amb capacitat per afrontar el que el futur ens depara, i amb unes aspiracions legítimes necessàries d’innovar per a ser competitius”.

“Des de l’Ajuntament, treballem per generar entorns favorables, facilitadors, òptims perquè les empreses realitzin la seva activitat i que cada dia tinguin més capacitat per competir en el món global gràcies a un procés continuat d’innovació”.

Sílvia Fuster durant el seu parlament va expressar la significació de la formació de les persones amb el teixit empresarial “cal posar en contacte el món formatiu amb el món empresarial, qüestió indispensables per a la creació de llocs de treball estables, de qualitat i capaços de suportar les fluctuacions econòmiques que de forma cíclica se’ns presenten”; i va explicar alguns dels projectes de futur en el que treballa el consistori barberenc. “Estem treballant en la inversió en infraestructures al Polígon C de Ronda Santa María en col·laboració amb l’AMB per un import d’1,2 milions d’euros; en la generació d’ocupació amb el programa 6+6 i el projecte de promoció d’autònoms, així com altres programes que es desenvolupen des de l’Àrea de Promoció Econòmica i Urbanisme per tenir uns polígons industrials amb un alt nivell d’excel·lència i crear entorns proclius a l’arrelament de noves empreses i potenciar el creixement de les existents”.

El desenvolupament i l’impuls de la innovació i la modernització als polígons industrials de Barberà del Vallès constitueix un dels objectius principals de l’Ajuntament del municipi per contribuir a dissenyar un model de ciutat referent en l’ús de les Tecnologies de la Informació i la Comunicació (TIC). Amb la instal·lació de xarxes de fibra òptica s’ofereix una millora en la qualitat de vida de la ciutadania, així com convertir Barberà en un pol d’atracció per la posada en marxa d’activitats econòmiques d’alt valor afegit les quals necessiten recursos de connectivitat que únicament les modernes xarxes de fibra òptica poden proporcionar.

Seguint amb l’impuls de les noves TIC, aquest any 2016, en el marc del Pla de Desplegament de la Fibra òptica d’última generació FTTHI d’Orange Espanya, s’iniciarà el desplegament començant pel Centre de Negocis Nodus Barberà, i continuant als polígons Industrials Barberencs de Can Salvatella-Torre Mateu, Santiga-Provasa, i polígons A i B de la Ronda Santa Maria.

El desplegament de les xarxes de fibra òptica FTTHI permetran que les empreses ubicades als polígons barberencs disposin d’una connexió a internet d’última generació i puguin connectar-se a aplicacions futures TIC, i l’adopció de la denominada indústria 4.0 caracteritzada per la digitalització dels processos industrials.

Amb la implantació de Fibra òptica d’última generació a Barberà es reforçarà l’aposta de la ciutat per l’adopció de les tecnologies digitals millorant de retruc la competitivitat i la productivitat de les empreses ubicades en els nostres polígons industrials, que a dia d’avui, compten amb una extensió conjunta de 347 hectàrees i on desenvolupen la seva activitat i interactuen més de 900 empreses i uns 18.000 treballadors.

L’adopció de la FTTHI contribuirà a reforçar la zona com un important pol d’atracció empresarial per a tota l’àrea d’influència del Vallès i Àrea Metropolitana de Barcelona.

D’aquesta manera la ciutat es reforça com a exponent de la societat de la informació per ser pionera en el compliment dels objectius de l’Agenda Digital Europea que preveu que almenys el 50% de llars i empreses estiguin connectades a la xarxa d’accés d’Internet amb una velocitat de connexió de com a mínim 100 MB el 2020 .

Cal recordar que, Barberà del Vallès, va rebre l’any 2012 el premi Google Ciutat Digital, un guardó que distingeix aquells municipis que compten amb Pimes amb forta presència a internet, i que utilitzen amb assiduïtat eines de màrqueting en línia.

Mostra ‘Made in Bdv’

En el marc de la 5a Nit de l’Empresa, 8 industrials de Barberà del Vallès van exposar els seus productes com a mostra del potencial del teixit productiu local. Aquestes empreses líders en els seus sectors són:

– Apli Paper: Dedicada a la fabricació de una àmplia gamma d’etiquetes, gomets i material escolar.

– Diafarm Laboratorios: Desenvolupen solucions naturals per a la salut i el benestar (OTC).

– Flexor: Fabricants de plantilles i elements anatòmics pel calçat i l’ortopèdia.

– Hipertin: Desenvolupen productes de cosmètica capil·lar professional.

– Motion 4: Fabricants de portes magnètiques amb motor lineal d’ús domèstic.

– Muelles Espirales: Dedicats a la fabricació i transformació de filferro i tub en 3d (molles,varetes,balones, etc.).

– Textfire (Technical Fabrics): Desenvolupen solucions per protecció contra calor i foc,especialitzats en mantes ignífugues.

– Triana (Packaging&Pharma): Fabricants d’envasos de plàstic i posterior impressió.

Aquesta mostra evidència que a Barberà hi ha empreses amb perfils variats però que fabriquen productes únics aportant un gran valor afegit, i desitjats arreu del món, fet que els ha permès obrir-se a mercats internacionals que presenten bones expectatives de creixement.

Aquestes empreses són un petit reflex de la capacitat transformadora del teixit empresarial de Barberà del Vallès.