La Generalitat posa en marxa noves eines digitals

En els darrers dies, la Generalitat de Catalunya ha posat en marxa tres noves eines digitals relacionades amb el COVID-19.

Són l’aplicació web “GestióEmocional.cat”, un apartat web de Protecció Civil amb recomanacions relacionades amb el confinament i un bot informatiu per Whatsapp.

El Servei Català de la Salut ha creat l’aplicació Web App, GestioEmocional.cat, una nova eina a traves de la qual es donarà suport emocional i psicològic a tota la ciutadania, davant la situació excepcional que estem vivint a causa de la Covid-19. La situació de confinament, tenir família o amistats amb la malaltia, el fet de no poder acompanyar als nostres éssers estimats durant l’ingrés hospitalari o la gestió del dol, poden tenir un impacte en la nostra salut mental.

Les persones que accedeixin a l’aplicació, podran fer una avaluació del seu estat emocional a través d’un test. En funció d’aquestes respostes, l’eina determinarà quines són les necessitats d’aquella persona, i li oferirà una sèrie de recursos i consells per millorar el seu estat o bé se li recomanarà que rebi ajuda professional. És important saber en quin grau afecta a cada persona i poder disposar d’una atenció adequada en cadascun dels casos.

Segons les respostes que s’han donat en el test, l’aplicació detecta persones que poden mostrar un grau d’afectació més elevat i que, per tant, podrien necessitar suport psicològic professional. En aquest cas, es demanarà enviar un qüestionari que trobaran en el test, on es demanen les seves dades de contacte i la seva situació perquè l’equip psicològic del Sistema d’Emergències Mèdiques s’hi posi en contacte telefònic.

  • Protecció Civil recull en un web les principals recomanacions per a la situació de confinament

La situació actual d’un confinament perllongat de tota la població, excepte els i les professionals del serveis essencials, té afectacions importants en la vida de les persones. Conviure tot el dia en espais reduïts, amb rutines alterades, sense poder realitzar una activitat física plena i amb limitacions en la socialització té efectes emocionals i pràctics en les persones. D’altra banda, dur a terme un confinament efectiu i el més estricte possible és la principal eina de la que disposem com a societat per a limitar la propagació de la COVID-19. Per això Protecció Civil de la Generalitat ha posat en marxa el web http://interior.gencat.cat/autocura amb recomanacions, consells i bones pràctiques per a dur a terme un bon confinament i alhora minimitzar els efectes negatius que pugui tenir sobre les persones i les seves famílies i relacions socials.

A l’apartat Fem Xarxa, i en base a infografies i escrits curts i didàctics, s’ofereixen pautes per a un confinament solidari amb el veïnat gran que viu en soledat, i amb altres col·lectius vulnerables. D’altra banda, l’apartat anomenat Autocura ofereix recomanacions pràctiques per tal que les persones adoptin rutines i dinàmiques saludables en els diferents aspectes del confinament, com ara el teletreball, l’accés a la informació o el contacte telemàtic amb el nostre entorn.

  • La Generalitat estrena un bot amb informació sobre el coronavirus a WhatsApp

L’objectiu del nou servei d’atenció ciutadana és facilitar que aquesta informació oficial arribi a molta més gent i es pugui compartir ràpidament. També vol ajudar a combatre la desinformació i la viralització de noticies falses en les plataformes de missatgeria instantània proporcionant informació de fonts oficials.

Aquest servei automatitzat i gratuït proporciona continguts principalment de salut i protecció civil, com ara dades d’afectació, consells, mesures per al confinament… Però també altres informacions pràctiques relacionades amb l’evolució de la pandèmia.

Per activar el bot de la Generalitat de Catalunya a WhatsApp, cal:

  1. Descarregar-se l’aplicació WhatsApp al telèfon o obrir la versió web en un navegador.
  2. Clicar a l’enllaç https://gen.cat/whatsapp o afegir el número +34681012012 als contactes, i iniciar un xat amb la paraula ‘Hola’.
  3. Escriure i enviar el número de la llista de temes que ens interessa llegir.

Font: bdv.cat