L’Ajuntament inicia el procés per elaborar un protocol per unes festes lliures de violències masclistes

Les violències masclistes són una greu vulneració dels Drets Humans, basada en la desigualtat, la discriminació i la relació de poder dels homes sobre les dones.

El caràcter estructural de la violència masclista és evident, atès que la pateixen les dones en tots els àmbits de les seves vides i és conseqüència del masclisme imperant en la nostra societat.

La violència sexual és una de les manifestacions masclistes que més afectació té en la vida de les dones, com demostren les enquestes de victimització i que acostuma a donar-se amb molta freqüència en festes populars, tal i com s’ha denunciat en els mitjans de comunicació darrerament.

El context d’oci és un dels que més normalitzats té els comportaments d’assetjament i d’abús sexual que, moltes vegades, passen desapercebuts, queden minimitzats o justificats en la desinhibició i l’alegria de les festes.

Per aquest motiu, l’Ajuntament de Barberà del Vallès ha volgut iniciar el procés per elaborar un Protocol d’actuació per garantir unes festes i espais d’oci lliures de violències masclistes, amb el suport de la Diputació de Barcelona.

Amb aquest objectiu el 10 d’octubre es va crear una Comissió tècnica-política que dirigirà tot el procés i encarregarà el treball tècnic d’elaboració a un grup motor format per professionals de diferents àmbits de l’Ajuntament, altres institucions i entitats. Concretament: personal tècnic de Territori i Medi Ambient, Oficina de Polítiques de Gènere, Cultura, Joventut, Alcaldia i Comunicació, Mossos d’Esquadra i representants d’entitats de dones, juvenils i culturals del municipi.

Cal destacar que no es parteix de zero atès que enguany a la Festa Major s’ha aplicat un protocol en aquest sentit que va ser impulsat pel Kol·lectiu de Dones de Barberà, amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barberà del Vallès i elaborat per una comissió formada per persones de diferents entitats i persones a títol individual.

Per tant, l’Ajuntament posa en valor i reconeix tot el treball i esforç que aquesta comissió ha fet i parteix d’aquesta iniciativa a l’hora de fer el seu propi protocol d’actuació.

Al llarg de tot el procés, està previst fer reunions de treball amb el grup motor, formació per a professionals i les entitats participants,  i també entrevistes amb diferents informants. Tot això donarà els elements claus per l’oportuna diagnosi,  l’elaboració i validació del Pla d’Acció i redacció del Protocol.

L’objectiu final doncs és aconseguir uns espais festius, a Barberà del Vallès, lliures de violències masclistes i canvis estructurals en la pròpia configuració de l’oci.

Font: Ajuntament de Barberà del Vallès

Exemples de la Campanya de Barcelona