L’àrea de Barcelona disposa de 300 hectàrees de sòl logístic per desenvolupar, entre aquestes poblacions, Barberà del Vallès

L’Àrea Metropolitana de Barcelona disposa de tres milions de metres quadrats de sòl logístic i industrial pendent de desenvolupar. Així, de les 5.000 hectàrees brutes de sòl destinades a ús industrial i logístic que existeixen actualment en aquest territori, el 10-12%, o cosa que és el mateix, tres milions de metres quadrats, es troben disponibles per a desenvolupar aquest tipus d’activitats.

Són dades aportades per la recentment creada Agència Metròpolis Barcelona, pertanyent a AMB, que ha decidit llançar diferents cercadors i portals web per a atreure inversions. Així, des de les pàgines ubicaempresa.amb.cat i barcelonaopportunity.amb.cat promotors, gestors i inversors podran consultar a partir d’ara, i de manera diària, l’oferta de sòl i d’actius logístics que existeix en el mercat. “Si no anés per aquest portal, inversors i promotors no podrien comptar amb aquesta informació en obert, perquè haurien d’anar ajuntament per ajuntament per a recaptar aquestes dades”, ha explicat el director de l’Agència, Xavier Casas, durant una jornada organitzada per BCL i AMB en el marc del Barcelona Meeting Point. El directiu ha detallat que, malgrat que l’àrea metropolitana abasta un total de 36 municipis, de moment en aquest projecte sol han participat 15.

Dels tres milions de metres quadrats de sòl per urbanitzar, Casas ha comentat que, de manera immediata, es podran desenvolupar un total de 700.000. “Aquests metres quadrats estan prop d’obtenir la llicència, per la qual cosa podrien trigar un any i mig aproximadament a començar-se a desenvolupar”, ha comentat Casas. A curt termini, també estan pendents d’urbanització altres 500.000 metres quadrats en els 15 municipis analitzats.

Tenint en compte que l’escassetat d’oferta logística és un dels problemes que més preocupen actualment el sector, Casas ha aprofitat la jornada per a “fer una crida al no pessimisme”. Al seu judici, “existeixen oportunitats de desenvolupament, però no pot aconseguir-se de manera immediata. Per això, tal vegada hauríem de crear una estructura que permeti agilitar tots aquests tràmits”. L’expert ha lamentat, a més, que la normativa és cada vegada més complicada i que “no tothom està interessat en què existeixi molt sòl disponible i, a més, de manera ràpida, perquè els preus baixarien, la qual cosa no interessa”.

D’altra banda, les dades de l’Agència detecten també una oferta de 1,7 milions de metres quadrats de naus i solars industrials i logístics en venda i lloguer en sectors desenvolupats.

Respecte a l’oferta de naus logístiques i industrials en venda i lloguer amb una superfície superior als 5.000 metres quadrats, l’Agència Metròpolis Barcelona xifra en 137 el nombre de plataformes disponibles. En total, sumen més de 1,1 milions de metres quadrats de superfície. D’aquestes naus, 78 immobles abasten una superfície de 5.000 i 7.500 metres quadrats; 27 entre 7.501 i 10.000 metres quadrats; 23 de 10.001 a 15.000 metres quadrats i nou actius disposen de mes de 15.000 metres quadrats de superfície.

El preu mitjà de venda d’aquesta mena d’actius se situa al voltant dels 694 euros/m2 i el preu mitjà de lloguer, per part seva, en 4,52 euros/m2. Aquestes naus es troben localitzades en l’Eix del Llobregat amb B-30 (Sant Andreu de la Barca i Castellbisbal); l’Eix Besós amb B-30 (Bon Pastor, Montcada i Reixac i Barberà del Vallès); l’Eix C-32 (Gavà, Viladecans i Sant Boi), i la Zona Franca-ZAL.

Quant a l’oferta de solars industrials i logístics en venda i lloguer amb més de 5.000 metres quadrats, el nombre de solars en oferta aconsegueix els 68, així com 973.772 metres quadrats. En el cas dels solars en venda, el preu mitjà se situa en 496 euros per metre quadrat. Per part seva, el de lloguer aconsegueix els 2,37 euros. En aquest cas, es localitzen l’Eix del Llobregat amb B-30 (Sant Andreu de la Barca i Castellbisbal), Eix B-30 (Cerdanyola del Vallès, Barberà del Vallès i Sant Cugat),Eix C-32 (Gavà, Viladecans) i Bon Pastor.