L’escriptora Assumpta Montellà i Carlos apropa a Barberà ‘La Maternitat d’Elna’

Durant la xerrada, l’escriptora va explicar detalls i anècdotes al voltant del llibre i de l’adaptació a l’obra teatral.
El Teatre Municipal Cooperativa ha programat per aquest dissabte 4 de març, 21.30h, “La Maternitat d’Elna” després d’un treball intens amb la Companyia Projecte Galilei i Fortià Viñas,  que recupera el projecte i el portarà també al Teatre Lliure de Barcelona.
Barberà del Vallès commemora un any més el 8 de març, Dia Internacional de les Dones. Com és habitual, la nostra ciutat acollirà tot un seguit d’activitats amb l’objectiu de treballar l’equitat de gènere.
El tret de sortida a aquest programa d’activitats el va donar aquest passat dimecres, 1 de març, a la Biblioteca Municipal Esteve Paluzie, la xerrada “La maternitat d’Elna”. L’acte va comptar amb el regidor de Cultura, Roger Pérez Álvarez, i la regidora del Programa Municipal de Polítiques per a l’Equitat de Gènere, Mireia Sánchez Pi, que van presentar a l’escriptora i historiadora, Assumpta Montellà i Carlos, autora de La Maternitat d’Elna.
Durant l’acte l’escriptora va donar a conèixer molts detalls de la creació del llibre, l’apropament a la figura d’Elisabeth Eidenbenz, i de com el seu relat es va convertir en l’obra teatral que interpretarà el proper dissabte l’actriu catalana Rosa Galindo Solé. 
“Entre la Rosa i jo hi ha una relació molt especial. Recordo perfectament el dia que vaig rebre un correu electrònic seu dient-me que s’havia llegit el llibre, que havia estat plorant dies i dies. Encara no ens coneixíem, però em demanava a veure si ens podíem veure. Vam quedar i de seguida va haver-hi una connexió molt especial, com si ens haguéssim conegut de tota la vida. Ella em va comentar que es veia amb cor de fer una obra de teatre. La Rosa va decidir que seria un musical. Un musical? En un primer moment em va semblar una mica frívol, però em va dir que li fes confiança”, va començar a explicar l’escriptora. “Un dia em va trucar per mostrar-me un tast. Ella va començar a cantar acompanyada només d’un pianista, i de seguida vaig recordar una frase que m’havia dit l’Elisabeth Eidenbenz: que la música era un llenguatge universal, que no li calien paraules, que amb la música, tothom té una banda sonora a la seva vida i que la música transporta sentiments i emocions. I és el que va fer la Rosa. Em vaig emocionar”, va continuar Assumpta Montellà.
Montellà també va relatar d’una manera molt emotiva el context històric de l’obra, així com el procés que ella mateixa havia viscut a nivell personal a l’hora d’escriure-la, i com li havia impactat el caràcter de la protagonista de tota aquesta història, la jove suïssa Elisabeth Eidenbenz, qui va fundar una maternitat a la població francesa d’Elna per atendre a dones embarassades que fugien de l’horror de la Guerra Civil Espanyola, aconseguint salvar més de 600 vides de fills i filles de refugiades.
Assumpta Montellà va destacar el paral·lelisme existent entre el procés d’exili de 1939 a Espanya i el que ara s’està vivint a la Mediterrània, explicant, que tal i com en més d’una ocasió li havia comentat Eidenbenz, “aquests fets són cíclics” i per aquest motiu, les noves generacions han de ser conscients de la seva història.
Assumpta Montellà és historiadora i escriptora. La Maternitat d’Elna va ser la seva primera obra i un dels llibres més venuts a Catalunya. Aquest dissabte, 4 de març, serà l’actriu Rosa Galindo Solé qui es fiqui en la pell d’Elisabeth Eidenbenz per donar veu a aquesta particular versió de l’obra. Serà a les 21.30h al Teatre Municipal Cooperativa. Les entrades es poden adquirir a la web del teatre barberenc.
L’activitat, organitzada per la Secció Municipal de Cultura i el Programa Municipal de Polítiques per a l’Equitat de Gènere, va ser tot un èxit per la qualitat i intensitat de la conferència, amb la participació de 67 persones, 62 dones i 5 homes, que van omplir la sala Salvador Allende.   
Per informació i venda d’entrades per a “La Maternitat d’Elna” podeu adreçar-vos a la pàgina del teatre www.tmcbarbera.cat o directament a la mateixa taquilla.