El Mercat Ecològic del Vallès celebra cinc anys amb bona salut

Per celebrar l‘aniversari s’han preparat diferents activitats de promoció en les quatre ciutats en les que es desenvolupa el projecte: Barberà, Cerdanyola, Rubí i Sant Quirze.

El Mercat Ecològic del Vallès, que agrupa els municipis de Barberà del Vallès, Cerdanyola, Sant Quirze i Rubí, celebra aquest mes el cinquè aniversari. Per commemorar aquesta data se celebraran un seguit d’activitats promocionals.

El mercat va néixer fa cinc anys amb la intenció de promocionar les varietats i els productes d’alimentació de temporada i del territori, donar a conèixer l’agricultura i la producció ecològica com a model sostenible, fomentar el turisme intermunicipal i la dinamització comercial de la zona d’influència i fer pedagogia dels valors saludables que comporta una alimentació sana, equilibrada i ecològica.

Col·laboració entre les quatre ciutats

El treball que fan conjuntament els quatre municipis es va posar de manifest en una roda de premsa que es va dur a terme a la ciutat de Cerdanyola el passat dimarts, 3 de maig. En ella van estar presents els regidors i responsables de les àrees de comerç dels diferents consistoris.

El tinent d’Alcaldia de Desenvolupament Econòmic, Comerç i Ocupació de l’Ajuntament de Barberà, Pere Pubill i Linares, va destacar durant la seva intervenció que el fet d’agrupar quatre municipis amb el suport de la Diputació confereix al projecte una característica inèdita en la col·laboració público-privada en benefici de la ciutadania. A més, va posar l’accent en els valors saludables i de preservació del medi ambient, el consum de proximitat i la potenciació de la dieta mediterrània. Pubill creu que s’ha de potenciar la conscienciació ciutadana pel que significa la producció alimentària ecològica, i que és immerescuda i irreal la fama de que els productes ecològics són més cars perquè hi ha un estalvi molt important en intermediaris.

Per la seva banda, el regidor de Promoció Econòmica de l’Ajuntament de Cerdanyola, Marc Costa i Valls, explica que en el període de 2003 a 2013 s’ha vist una evolució ascendent de la producció ecològica i un increment de la facturació passant de 39 milions a 210 milions d’euros. Això demostra que hi ha un mercat i que cada vegada hi ha més consciència per part dels consumidors dels beneficis de l’alimentació ecològica. Costa dóna les gràcies també als restaurants que utilitzen productes de proximitat, els anomenats de km0, ja que tenen un cicle curt des que són produïts i fins que arriben al consumidor.

El regidor de Desenvolupament Econòmic Local de l’Ajuntament de Rubí, Rafael Güeto Ortiz, fa una valoració molt positiva d’aquests anys de presència del mercat a la seva ciutat i assegura que gràcies a la iniciativa s’ha potenciat la consolidació de l’illa de vianants, principal eix comercial del municipi, la qual cosa li atorga un valor molt destacable i important.

Per altra banda, el responsable de El regidor de Desenvolupament Local de l’Ajuntament de Sant Quirze, Àlex Brossa i Enrique, indica que el mercat és un exemple del que es pot promoure des de la iniciativa pública i en aquest cas les administracions, indica, han de ser capdavanteres i aplicar polítiques de compra i innovació.

Brossa destaca que un dels elements interessants del mercat és que educa i aporta una sèrie d’intangibles importants, ja que hi ha connexió amb les escoles i amb altres agents de la seva ciutat.