Més investigats (imputats) en el Cas Mercuri

La jutgessa instructora del cas Mercuri, Beatriz Faura, ha citat a declarar en qualitat d’investigats una vintena de persones per la relació entre l’empresa SMATSA i l’anterior govern socialista de Sabadell. Entre els investigats, hi ha la cúpula de l’empresa. Manuel Bustos ja ho estava però ara s’hi afegeix l’exregidor Paco Bustos i també dos dels tres regidors actuals del PSC: Cristian Sánchez i Anna Carrasco. 

UN STAND DE LA FIRA DE COLONIA (ALEMANYA)

La peça, una de les trentenes que configuren el macrocas Mercuri, investiga si l’adjudicació del contracte de neteja viària i recollida de residus va ser irregular. En la seva interlocutòria, Faura sosté que “no només es corroboren els inicials indicis sinó que a més s’ha constatat que formaven part d’un entramat delictiu que venia desenvolupant-se de forma concertada, organitzada i continuada en el temps per servidors públics de l’ajuntament de Sabadell i membres del PSC i el grup empresarial Vendex” (més info: ‘La investigación del contrato de limpieza‘).

La jutgessa sosté que almenys des de l’any 2009 i fins el 2012 alts càrrecs municipals i de l’empresa van configurar un grup amb “activitats il·lícites” per “obtenir benefici econòmic”. Els polítics i funcionaris facilitaven l’adjudicació de contractes al grup d’empreses de Vendex ja fos a l’ajuntament de Sabadell o altres de l’òrbita bustista, com Montcada i Reixac o Barberà del Vallès. La contrapartida era que Vendex donés un tracte de favor a funcionaris, subvencionés actes o esdeveniments d’entitats vinculades o participades per l’ajuntament, pagués viatges o contractés a demanda personal del consistori, a amics seus o a familiars o anul·lant multes de la zona blava.

Declaracions en qualitat d’investigats

Faura cita a declarar a 18 persones en qualitat d’investigats. Entre ells, l’exalcalde, Manuel Bustos, imputat al cas des del primer moment. També a l’exregidor Paco Bustos. I a dos regidors actuals del PSC, Cristian Sánchez i Anna Carrasco. Declararan també com a investigats treballadors municipals, i la cúpula del grup Vendex i l’empresa SMATSA, entre ells Gervasio Ronaldo Rodríguez i Eugenio Díaz.

Com a testimoni, la jutgessa cita també a 18 persones, entre elles, l’anterior secretari municipal de l’ajuntament de Sabadell. Molts d’ells estan vinculats a empreses que van prestar serveis professionals durant el míting de l’abril de 2011.

Col·lecció de presumptes delictes

Faura fa un llistat dels presumptes delictes que es podrien haver comès: tràfic d’influències, prevaricació, infidelitat en la custòdia de documents i violació de secrets i/o suborn, falsificació documental, frau electoral i blanqueig de capitals. Per tot això, parla de “grup criminal” en diversos punts de la seva interlocutòria.

Faura demana tot de documentació per aclarir el cas: tots els contractes entre els anys 2009 i 2012 que van tenir les empreses del grup Vendex a Sabadell, la relació de viatges que van fer els funcionaris municipals en el mateix període sufragats per SMATSA, i les aportacions del grup empresarial per finançar actes i esdeveniments a la ciutat. Així mateix, demana a l’ajuntament de Montcada i Reixac informació sobre el concurs d’aparcament amb limitació horària, al de Barberà del Vallès informació sobre el concurs de neteja viària i els viatges de dos funcionaris a una fira a Colònia (Alemanya). També es demana informació al Consorci Sanitari del Parc Taulí sobre el concurs de neteja de vidres dels anys 2012 i 2013, i també vol saber si les emperes del grup Vendex van aportar fons econòmics a entitats co el Centre d’Esports Sabadell, el Club Tennis Sabadell, l’empresa municipal Pista Coberta d’Atletisme, la Corporació Sanitària Parc Taulí, l’entitat Sabadell Universitat o l’empresa Rótulos Badalona.

Font: Diversos mitjans