El proper dimecres el nou Documental del Mes d’octubre, PushLa projecció es durà a terme el dimecres 30 d’octubre a les 19 hores al Teatre Municipal Cooperativa. Les entrades es podran recollir just abans de l’inici de la projecció al mateix teatre.

El proper dimecres 30 d’octubre a les 19 hores, el Teatre Municipal Cooperativa de Barberà del Vallès acollirà una nova projecció del cicle de documentals de Docs Barcelona, la xarxa més gran del món especialitzada en el cinema documental, i de la qual forma part la nostra ciutat.

En aquest mes d’octubre, el documental es podrà veure al TMC i pel que fa a les entrades gratuïtes per accedir a la sala, es podran recollir el mateix dia just abans de la projecció al propi teatre en el moment de l’obertura de portes, a les 18.45 hores.

El documental d’aquest mes d’octubre és Push, la nova pel·lícula del guardonat director Fredrik Gertten (Bikes vs Cars, 2015; Big Boys Gone Bananas!, 2011), que investiga les causes de la crisi de l’habitatge que afecta a moltes ciutats d’arreu del món i que provoca que la ciutadania hagi d’abandonar casa seva. La relatora especial en Habitatge de la ONU, Leilani Farha, busca respostes al fet de per què cada vegada és més difícil viure a les ciutats i procura posar llum als secrets més foscos de l’entramat mundial de les companyies de capitals d’inversió en l’especulació immobiliària i urbanística. “Si la gent no hi pot viure, per a qui son les ciutats?”.

Els preus de l’habitatge s’estan disparant a les ciutats de tot el món. En canvi, els ingressos dels seus habitants, no. L’habitatge és un dret fonamental recollit a la Declaració Universal dels Drets Humans, una condició sine qua non per a una vida segura i saludable, però a les ciutats de tot el món tenir un lloc on viure és cada cop més difícil. Qui té la responsabilitat? Quins són els factors que fan de l’accés a l’habitatge un dels problemes més urgents a escala mundial?

A través de Laila Farha, relatora especial en habitatge de l’ONU, la pel·lícula ens mostra com la gentrificació s’ha convertit en un fenomen global: Toronto, Berlin, Estocolm, Seül, Londres o Barcelona, són alguns dels exemples que mostren l’abast i la magnitud del problema de la crisi de l’habitatge. Les converses amb personalitats de l’àmbit polític com Ada Colau, la reputada sociòloga Saskia Sassen, l’economista Joseph Stiglitz o el periodista italià autor de Gomorra Roberto Saviano, donen una visió global sobre com s’ha arribat a aquesta situació i quines opcions tenen els governs locals per revertir-la o pal·liar-la.

Però com es pot qüestionar un dels sectors més opacs del món? El sector immobiliari representa un mercat molt atractiu per a la inversió de capitals que tracten els edificis com a actius financers per extreure’n tot el profit possible. “Hi ha una gran diferència entre l’habitatge com a mercaderia i l’or com a mercaderia. L’or no és un dret fonamental, l’habitatge sí”, afirma Farha que creu que, si realment volem fer un canvi per assegurar que tot tipus de persones tinguin lloc en una mateixa ciutat, hem de ser capaços de responsabilitzar algú del que està succeint.

Push revela els secrets més foscos de l’entramat mundial de l’especulació immobiliària i urbanística, i com les ciutats són cada cop més inaccessibles per viure-hi en un context de crisi creixent que ens afecta a tots. Tal com afirma Saskia Sassen, “això no és només gentrificació, es tracta d’un monstre molt més gran”. Una reflexió en que evidencia el conflicte entre el dret fonamental de l’habitatge i els beneficis del capitalisme financer.

FITXA TÈCNICA

Suècia, Canadà (2019). 92 minuts. V.O. en anglès, castellà, italià, coreà i alemany, subtitulada en català.

Direcció: Fredrick Gertten

Producció: Margarete Jangård

Producció executiva: Fredrick Gertten

Edició: Erik Wall Bäfving

Fotografia: Janice d’Avila, Iris Ng

Música: Florencia Di Concilio

Disseny de so: Martin Hennel

Distribució: DocsBarcelona Distribution

PREMIS I FESTIVALS

Politiken Audience Award, CPH:DOX – Dinamarca, 2019

Premi del Jurat Jove Reteena – DocsBarcelona – Espanya, 2019

Nominat al F:ACT Award, CPH:DOX – Dinamarca, 2019

Hot Docs, Secció Oficial – Canadà, 2019

Millennium Docs Against Gravity – Polònia, 2019

Dok.Fest Munich – Alemanya, 2019

DOXA Vancouver – Canadà, 2019

EL DIRECTOR

Fredrik Gertten és un reputat director i periodista suec conegut pel seu activisme. Els seus treballs més coneguts com Big Boys Gone Bananas! (2011), estrena mundial a Sundance, Bikes vs Cars (2015), estrena mundial a SXSW i Becoming Zlatan (2016), estrena mundial a IDFA, van arribar al públic de més de 100 països diferents. L’octubre del 2017, va ser nomenat doctor honoris causa per la Facultat de Cultura i Societat de la Universitat de Malmö (Suècia) en reconeixement al seu treball com a documentalista.

Més dades:

  • Entrada gratuïta. Aforament limitat.
  • Obertura de portes: 18.45 hores
  • Condicions d’accés: Entrades disponibles abans de la projecció al Teatre Municipal Cooperativa. Aforament limitat.
  • Persones menors de 16 anys han d’anar acompanyades d’una persona adulta.

Acte: Documental “Push”

Dia: Dimecres 30 d’octubre

Hora: 19 hores

Lloc: Teatre Municipal Cooperativa

Pl. Cooperativa, 5

08210 Barberà del Vallès

Font: bdv.cat