Es presenta el projecte educatiu ‘Gegants a l’Escola’

Es tracta d’un material didàctic que té com a objectiu introduir el món de la cultura gegantera en les escoles de Catalunya.

En el projecte ha participat el barberenc, Josep Torrella, cap de la Colla de Geganters i Grallers de la nostra ciutat.

El passat 17 de juny l’Agrupació la Nau, Cultura i Tradicions de Sant Feliu de Llobregat es va presentar el projecte educatiu ‘Gegants a l’Escola’, on ha participat el cap de Colla dels Geganters i Grallers de Barberà del Vallès, Josep Torrella.

‘Gegants a l’Escola’ és un material didàctic interdiciplinar confeccionat amb l’objectiu d’apropar el món de la cultura gegantera a les escoles de Catalunya.

L’acte va estar presidit pel regidor de Cultura de Sant Feliu de Llobregat, Manel Martínez, i pel president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Amador Codina, que van donar pas a la taula formada pel Coordinador de la Comissió Educativa de l’Agrupació la Nau, Cultura i Tradicions, Marcel Pallejà, i pels  diferents autors de ‘Gegants a l’Escola’, Josep Torrella, Dora Rodríguez, Rosa Simeon i Loli Melero.

Tots cinc van presentar el nou material geganter que, tal com van explicar, ha estat elaborat per a ser treballat als centres escolars, i que ofereix tot un ventall d’eines i estratègies amb les quals els infants podran apropar-se, descobrir, i gaudir de la realitat històrica, cultural i social de la tradició gegantera.

‘Gegants a l’Escola’ es presenta en dos formats: un dossier PDF per treballar-lo de la manera més tradicional, i una opció interactiva per a l’ordinador, on es troben la major part de les activitats del dossier per ser treballades digitalment, així com tots els textos de suport i els contes que poden ser llegits en pantalla o escoltats en gravació, i altres recursos de suport didàctic (com cançons tradicionals interpretades a gralla, jocs matemàtics, trencaclosques, un rellotge per aprendre les hores en català, etc). Aquesta opció interactiva incorpora, en la introducció i els textos, una petita pantalla on s’interpreten el llenguatge dels signes per a persones sordmudes, donant així una difusió més universal al projecte, amb una voluntat integradora, arribant a persones amb dificultats auditives.

El projecte engloba, la programació curricular de primària amb les competències que es treballen en totes les activitats, textos sobre la història i actualitat del món geganter elaborats per  Meritxell Royuela, membre també de la Comissió Educativa, i un gran recull d’activitats agrupades en els tres cicles d’educació primària (inicial, mitjà i superior) que porten incorporades orientacions per al personal docent.

Les activitats dels tres cicles parteixen d’un conte original anomenat ‘L’avi Carles’, un avi geganter que desvetlla la història i la seva passió gegantera als seus néts, i estan pensades per poder-les treballar des de diferents àrees d’aprenentatge.

‘Gegants a l’Escola’ conté també un apartat anomenat ‘El bagul de l’avi Carles’ on es troba un ventall d’activitats que poden ser triades pel personal docent per completar el projecte o per aquell alumnat que avancen més ràpidament en el seu treball de l’aula. Tanmateix s’incorpora una extensa bibliografia on poder aprofundir en la temàtica.

Durant el dia de presentació els autors van manifestar que ‘Gegants a l’Escola’ neix com un projecte obert que anirà creixent a l’igual que ho fa el món de la pedagogia. Tots van convidar i engrescar per fer néixer l’esperit geganter a totes les escoles de Catalunya per tal que el món geganter tingui “un futur més brillant del que ja té en el nostre present”.

El tancament de l’acte va anar a càrrec del president de l’Agrupació de Colles de Geganters de Catalunya, Amador Codina que va agrair als autors que han dedicat molts anys i esforços en confeccionar tot el material de ‘Gegants a l’Escola’. Codina va explicar que es distribuirà de forma gratuïta registrant-se a las web: http://www.gegantsalescola.cat/