Presentació del llibre Hombres para el siglo XXI: Semblanzas de hombres feministas

El passat dimecres 16 de març a les 18h va tenir lloc, a la Biblioteca Esteve Paluzie, la presentació del llibre Hombres para el siglo XXI: Semblanzas de hombres feministas,a càrrec de Fabià Díaz Cortés, tinent d’alcaldia de Territori i Medi Ambient de l’Ajuntament de Barberà del Vallès, Ismael Ávila Jiménez, mestre de l’escola Can Llobet i sindicalista i Juanjo Compairé García, membre de l’associació Homes Igualitaris de Catalunya i coautor del llibre. La taula va ser moderada pel Lluís Carol Andrés, cap de l’Àrea de Serveis Personals de l’Ajuntament de Barberà del Vallès.

A la presentació, Juanjo Compairé García va explicar l’objectiu pel qual l’associació AHIGE va decidir fer el llibre, que era donar testimoni de 19 homes que caminen cap a la igualtat i que, en algun moment, i per diferents motius havien estat vinculats amb l’entitat. Va explicar que es tracta d’un llibre de relats autobiogràfics que parlen des de l’emoció i la vivència personal de cada autor, des de la seva infància fins el moment en el que pren consciència de la seva situació d’home de gènere i decideix combatre el masclisme, començant pel seu canvi interior i la seva incorporació al col·lectiu d’homes igualitaris.

Són relats molts diversos i plurals, però que no s’entenen si no es fa des del feminisme i la seva anàlisi crítica de la societat.

Es va fer èmfasi durant tota la presentació en la necessària presa de consciència personal que impulsa el canvi en els homes mateixos i sense la qual la transformació de la societat no és possible.

En aquest sentit, el moderador va centrar el debat precisament en l’àmbit privat, personal, vivencial i emocional, més enllà del discurs intel·lectual, racional i políticament correcte, amb el que socialment, els homes estan més acostumats.

Al començar l’acte es va repartir entre el públic assistent targetes amb diferents frases del llibre, amb l’objectiu que qui volgués pogués expressar o aportar alguna opinió al respecte. Es van recollir les següents:

 • “Em sembla genial tenir aquesta convicció des de sempre, que les dones podem aconseguir el que ens proposem. L’educació és la base de l’apoderament i la igualtat”
 • “Homes del segle XXI, confiem”
 • “Desitjo trobar el meu jo vulnerable, per deixar de ser un analfabet emocional i poder viure una vida plena d’emocions, alegries i futur”
 • “Imagino per un instant tot allò que una persona gran (un home gran) es pot perdre quan no sap, no gosa, no vol o no pot: abraçar, petonejar o ser abraçat o petonejat pel sol fet de ser home”
 • “Visibilizando estos actos vemos que el machismo, el patriarcado no es eterno, se puede cambiar”
 • “El cuidado, obligación impuesta a las mujeres y ámbito cerrado tradicionalmente a los hombres. El cuidado nos hace personas, nos humaniza y nos permite crecer”
 • “Primero mi abuela, luego mi madre, ahora mi compañera. Mujeres mi mejor compañía”
 • “Rol puramente masculino, juegos para demostrar la fuerza y la superioridad. Desde la educación promover juegos no sexista ni violentos”
 • “El respeto es una opción que tenemos todos los seres humanos al margen de nuestro sexo. Lo único que marca el cambio es la acción, la voluntad ligada al sentimiento de querer elegirlo para convivir con él”
 • “Tot el que canvia el món comença sent minoritari i mai és fàcil”
 • “No me siento identificado con la frase ya que pienso en el beso como gesto hacia el hombre y hacia la mujer por igual”

Adjuntes a aquesta notícia podeu trobar totes les aportacions.

A l’activitat van assistir 32 persones, 27 dones i 7 homes, que després de la presentació van participar de forma molt activa en el debat fent una reflexió del punt en el que estan els homes a l’actualitat i la necessitat de fer un veritable canvi en la socialització de gènere, atès que es continua fent de forma sexista.

Al finalitzar l’acte es va poder adquirir un exemplar del llibre que el coautor va signar a les persones interessades.