Propera parada: el portal de casa

BusUp, una startup catalana, desarrolla una aplicació per a compartir trajectes  en bus que ja compta amb 10.000 usuàris

Una nova revolució en el transport metropolità? La startup catalana BusUp ha ideat una aplicació per compartir trajectes amb autobús, especialment en zones que compten amb poques opcions de transport públic. Des que va néixer a l’octubre de 2016, aquest projecte pioner de «bus sharing» ha recorregut més de 147.400 quilòmetres i compta amb uns 10.000 usuaris actius, que ja s’han beneficiat de cadascuna les seves rutes, que s’estima que permet treure de la carretera a 33 cotxes per cada trajecte.

La seva tecnologia està pensada per compartir fàcilment tot tipus de rutes creades pels propis usuaris per anar al treball, al col·legi, a excursions, a noces o fins i tot a calçotadas, exemplifiquen des de BusUp. De les seves línies de negoci han estat especialment reeixits els serveis per a empleats d’una mateixa empresa o polígon industrial, que de vegades estàn en zones mal connectades i els empleats de les quals poden notar un canvi de qualitat de vida amb aquesta millora en els seus desplaçaments.

Des que el projecte va arrencar amb èxit als polígons de Ca Salvatella i Ca Santiga de Barberà del Vallès fins ara 20 polígons catalans han tancat acords amb aquest servei, que aviat s’estrenarà al País Basc i Màlaga. Exemple d’això és la Roca Village, els empleats de la qual poden gaudir del servei, o la fàbrica de Magneti Marelli, a Llinars del Vallès, que comença a usar aquest mes BusUp i que permetrà a més a treballadors d’altres empreses usar les seves places buides.

També per a festivals
Igualment, festivals de música com el Canet Rock, el Sonorama, el Rototom Sunsplash també usen amb èxit BusUp i aconsegueixen així oferir un servei molt valorat pels seus visitants i que alhora permet estalviar en despeses de pàrquing, vigilància, gestió de tràfic i seguretat als organitzadors. Els impulsors del projecte es plantegen estendre-ho a escoles.

«El bus compartit surt rendible. L’usuari diu l’hora i el lloc i es van construint rutes a demanda», relata Eva Romagosa, CIO de BusUp, que destaca que «al final estem ajudant a retenir talent i al fet que les empreses siguin més competitives oferint aquest tipus de facilitats a l’empleat».

Amb tot, la plataforma no té busos propis i col·labora amb 17 operadors, que s’encarreguen d’efectuar el servei. A més, hi ha diferents modalitats de pagament: algunes empreses directament paguen el 100% del preu bus o viatge i unes altres co-financen una part del cost. La app pot gestionar el transport d’entre 10 a 72 viatgers.

La plataforma ja opera a Portugal i Brasil i pròximament portaran el model de negoci a altres països de la Unió Europea i d’Amèrica Llatina. El seu «boom» és tal que aquest any preveu tancar l’any amb una facturació de 500.000 euros i les previsions per 2019 són encara millors, ja que preveuen aconseguir els 3 milions d’euros.