Salut prohibirà fumar a les terrasses a l’aire lliure i en les marquesines del bus

Las medidas se incluirán en la ley catalana de adicciones que prepara para el 2020

La lluita contra el tabaquisme, que tant rèdit va tenir en el passat, ha perdut manxa amb el pas dels anys. L’increment del consum de tabac per part de la població jove que constaten els estudis i que els experts no cessaven de pronosticar ha obligat els responsables sanitaris a prendre mesures.

D’una banda, hi ha coincidència per part de el Ministeri de Sanitat i de les comunitats autònomes a incrementar les inspeccions, especialment a les terrasses semitancades (més del 80% incompleix la norma segons un estudi de la Universitat d’Alcalá). I per un altre, per a adoptar noves mesures que garanteixin que els no fumadors no respirin el fum del tabac.

En aquesta línia, la Agència de Salut Pública a Catalunya ha anunciat que prohibirà fumar a les terrasses i en tot lloc obert on qualsevol es vegi obligat a respirar el fum del tabac d’un altre. Per això inclourà un apartat a noves limitacions al tabaco en la pròxima llei d’addiccions que prepara i que espera tenir llista en un any. Encara així, reconeix el secretari de Salut Pública Joan Guix, “hi ha molt que negociar”.

Carcedo demana augmentar les inspeccions per a vigilar que es compleix la llei del 2010, una norma que qualifica de bona L’objectiu és aconseguir el màxim consens i suport del comerç, els restaurants, els ajuntaments i altres implicats per a fer un nou pas en la limitació de l’exposició al fum del tabac. A més de les terrasses –probablement el tema més espinós–, es limitarà el tabac en les marquesines d’autobusos i trens, en els recintes esportius a l’aire lliure i a l’interior dels cotxes.

I a l’actual prohibició de fumar dins dels recintes escolars i sanitaris s’afegirà una zona de 5 metres per a evitar que a la sortida de classe els nens hagin de passar per un núvol de tabac dels pares que esperen.

També es vol equiparar al tabac totes les modalitats noves de tabac escalfat sense combustió o de cigarret electrònic, perquè no se’ls coli cap novetat que ja comença a ser problema sanitari en països on s’han estès més que aquí.