Un estil de vida saludable por augmentar en 10 anos l’esperança de vida

Cambiando siete hábitos podemos proteger mucho mejor nuestra salud

Cada vegada són més els estudis que apunten a l’estil de vida com la millor manera de prevenir i vèncer les malalties. Un treball recent lideratge per Frank Hu, de l’Harvard School of Public Health i publicat en BMJ, apunta que dones nord-americanes de 50 anys que segueixen uns hàbits saludables tenen 10 anys més d’esperança de vida que les que no ho fan.

De fet, 8 de 10 malalties del futur estan relacionades amb l’estil de vida, segons explica Ramon Gomis, endocrinòleg i director dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC. Segons el doctor Gomis, la prevenció de les malalties mitjançant l’adopció d’hàbits saludables és una de les principals tendències de la medicina en els pròxims anys.

«L’estil de vida saludable ha de promoure’s des de la infància i fomentar des de l’escola», apunta el doctor Gomis. Però, quins són els hàbits que marquen la diferència per a la nostra salut? El doctor Gomis destaca aquests set aspectes:

1. La nutrició. «Adquirir bons hàbits nutricionals consisteix a ingerir una proporció d’aliments que ens permeti un desenvolupament adequat i la prevenció de malalties com les cardiovasculars, l’obesitat i la diabetis», afirma el professor Gomis. Les malalties del sistema circulatori són actualment la primera causa de mort a Espanya (provoquen un 28,3 % de les defuncions), seguides dels tumors. En aquest sentit, seguir uns hàbits saludables també permetria evitar la meitat dels càncers gàstrics i un 37 % dels de còlon.

2. L’activitat física. «Actualment s’emporta una vida massa sedentària i és fonamental modificar aquest hàbit», considera Ramon Gomis. L’exercici físic no sols ajuda a prevenir malalties cardiovasculars, sinó que també genera resistències contra l’Alzheimer, segons el neurocientífic dels Estudis de Ciències de la Salut de la UOC Diego Redolar.

3. La disminució de tòxics. «S’ha avançat molt en la lluita contra el tabac, però encara hi ha molta feina per fer», afirma Ramon Gomis. D’altra banda, «és important reduir el consum d’alcohol, sobretot entre els joves, i evitar les drogues». Cal tenir en compte que «el cervell dels adolescents és més vulnerable als efectes addictius de l’alcohol i altres drogues durant el període de neurodesenvolupament», explica Marina Bosc, professora de els Estudis de Ciències de la Salut de la UOC i coordinadora del Grup de Treball sobre Alcohol de la Societat Espanyola d’Epidemiologia. A més, tal com recorda Gomis, els tòxics presenten dos tipus de riscos de sobre la salut, ja que a més dels efectes en el nostre cos provoquen accidents de trànsit.

4. L’estrès. «Cal intentar evitar-ho, perquè l’estrès crea molts problemes vinculats a la depressió, a l’ansietat, i també a malalties cardiovasculars i endocrines», explica Ramon Gomis. El professor de neurociència de la UOC Diego Redolar apunta que també pot generar problemes de creixement i malalties autoimmunes.

5. El ritme del somni. «Ens equivoquem quan pensem que no necessitem dormir. A més, en el cas dels nens els hàbits són molt importants, i no és bona idea que el cap de setmana vagin a dormir molt més tard que de costum», comenta el professor Gomis. «Els hàbits es poden flexibilitzar, però només fins a un cert punt», explica. I afegeix, «hem d’aprendre a dormir», recordant les paraules de el doctor especialista en medicina del somni Eduard Estivill, que imparteix en la UOC el seminari «El somni com a font de vida saludable».

6. La vacunació. «Les vacunes han tingut un impacte molt important en la millora de la salut i no podem baixar la guàrdia amb l’hàbit de la vacunació», considera Ramón Gomis. «Situacions com el brot de xarampió a Ucraïna de l’any passat, amb més de 30.000 persones afectades a Europa, s’han d’evitar», afirma. A més, segons l’expert, «vacunes més recents com les del papil·loma ajuden a disminuir molt els casos de càncer de coll d’úter». La medicina continuarà avançant en aquest sentit, ja que «s’estan desenvolupant nanovacunes que poden ser importants per a malalties neurodegeneratives, metabòliques i per al tractament del càncer a través del sistema immunitari», explica Gomis.

7. La salut del planeta. És essencial cuidar de l’equilibri dels ecosistemes per a protegir la nostra salut, segons demostren els estudis en l’àmbit emergent de la salut planetària. En aquest sentit, Gomis afirma que «els casos de càncer es dispararan si el medi ambient està contaminat», i en aquesta entrevista explica per què l’ús que fem de l’energia, de l’aigua o el tractament dels residus té un impacte en el nostre benestar físic. «És imprescindible que aprenguem a cuidar el planeta per a millorar la nostra salut, i que aquests hàbits els adquirim ja des de molt petits, a l’escola», conclou.

Font: Murcia.com/Salud