El Vallès Occidental es compromet a preservar el sòl industrial i incentivar la instal·lació d’empreses amb mesures fiscals

Es crearà una Taula comarcal de comerç per definir el model territorial en aquest sector.

El Consell d’Alcaldes i Alcaldesses ha aprovat per unanimitat un acord per donar suport el desplegament del Pla de Mesures 2016-2017 que acordi el plenari del Pacte per a la Reindustrialització del Vallès Occidental i ha reafirmat el compromís per impulsar la coordinació d’una política industrial comuna. Els alcaldes i alcaldesses, entre els quals es trobava l’Alcaldessa de Barberà del Vallès, Sílvia Fuster Alay, es van comprometre a impulsar, des dels consistoris, acords específics que permetin activar accions concretes del Pla de Mesures i sol·licitar a la Comissió Comarcal de Promoció Econòmica i Ocupació que impulsi el seu desplegament.

El president del Consell Comarcal, Ignasi Giménez, ha afirmat que hem de ser capaços d’entendre les polítiques de promoció econòmica des d’un prisma més elevat i fer una estratègia conjunta. Tots els alcaldes i alcaldesses sabem que és un tema prioritari. Per això avui hem presentat mesures tant des del punt de vista del sòl industrial, com de la fiscalitat i també de les actuacions en l’àmbit del comerç”.

L’acord aprovat ahir dimecres, 11 d’abril, al Consell d’alcaldes i alcaldesses preveu els aspectes següents:

  • Crear una taula de treball de comerç a nivell comarcal per definir el model territorial.
  • Preservar el sòl industrial, prenent el compromís de no requalificar-lo davant de situacions de deslocalització o tancament d’una empresa industrial.
  • Impulsar l’extensió de bones pràctiques derivades dels treballs de diagnosi en l’àmbit de la fiscalitat local amb afectació a l’activitat econòmica industrial (IBI, IAE, ICIO i Taxa d’activitat), en la seva elaboració i en les possibles bonificacions a incorporar.
  • Activar un nou instrument comarcal en l’àmbit de la Formació Professional que tingui com a finalitat principal la seva projecció, planificació, consens i participació entre el sistema educatiu i el sistema productiu. I que destaqui entre els seus objectius inicials el foment de la formació professional en alternança i dual.
  • Potenciar el desenvolupament d’accions d’ocupació de foment de la indústriadavant la disponibilitat de convocatòries de subvencions o recursos econòmics que permetin desenvolupar aquestes polítiques actives.
  • Sol·licitar a la Direcció del Servei d’Ocupació de Catalunya que la comarca del Vallès Occidental pugui esdevenir prova pilot en el desplegament territorial de la nova llei d’ocupació. A tal efecte, es realitzarà un estudi preliminar amb els ajuntaments i els agents econòmics i socials, que definirà un nou model de gestió conjunta i integral d’ocupació i promoció econòmica.

A l’abril del 2014 el conjunt d’institucions van signar la Declaració del Vallès Occidental, Cap a la segona reindustrialització i a l’abril del 2015 la presentació del document 40 propostes concretes d’actuació – El compromís de tothom.

Durant el primer trimestre del 2016, a petició de les organitzacions sindicals impulsores de la Declaració, i amb el consens de la resta d’agents signants, el Consell Comarcal ha entomat el lideratge d’aquest acord, i s’han reactivat els treballs per disposar d’un Pla de mesures 2016-2017 que englobi les actuacions prioritàries a emprendre per donar respostes concretes per a la reindustrialització del Vallès Occidental.