El Vallès Occidental té més de 223.000 persones en risc d’exclusió social

Els líders municipals del Vallès Occidental van explicar que, a més de promoure mesures de xoc per a pal·liar els efectes de la crisi, és necessari pensar en estratègies coordinades i a llarg termini per a oferir marcs d’oportunitat i reinserció socio-laboral entre les persones més afectades.

Ho han fet en el marc de l’Esmorzar-col·loqui “El Vallès Occidental: front comú contra l’exclusió social”, organitzat per Alcaldes.eu i El Punt Avui, i que ha comptat amb la presència de Carme Conesa, Presidenta de la Diputació de Barcelona, i alcaldessa de Sant Cugat del Vallès; Juli Fernàndez, alcalde de Sabadell; Ignasi Gimenez, president del Consell Comarcal, així com l’Alcaldessa de la nostra ciutat, Silvia Fuster Alay, i un centenar de persones assistents, la major part d’elles alcaldesses i alcaldes de la comarca.

Atendre les emergències i el llarg termini

Les alcaldesses i alcaldes han explicat diversos plans i activitats duts a terme en els darrers anys per a respondre a les necessitats de les més de 223.000 persones en situació de risc a la comarca, però, sobretot, han anat destacant la importància de crear plans a llarg termini que ajudin a aquestes persones a reintegrar-se socialment i a facilitar la seva autonomia per a que puguin sortir definitivament de la situació de risc.

Millor coordinació

Activitats que han estat desenvolupades “des de la humilitat i el coneixement directe del carrer”, com ha explicat Ignasi Giménez, però que no sempre han comptat amb la coordinació necessària entre ajuntaments ni, sobretot, amb la dotació de recursos exigible. En aquest sentit, Carme Trilla ha opinat que la Iniciativa Legislativa Popular 24/2015, “es va aprovar de forma precipitada i per sorpresa, de manera que es van transferir responsabilitats als ajuntaments, però no recursos”, ha dit.

Des de Sabadell, Juli Fernàndez ha coincidit amb les anteriors ponents en relació a la importància de pensar en les estratègies a llarg termini i de no oblidar amb els diversos actors socials, per exemple, el sector acadèmic: “les societats formades s’han demostrat més resistents a la crisi”, ha dit. Fernàndez també ha demanat un compromís més gran de les empreses de subministrament i energètiques: “la Responsabilitat Social Corporativa no és un tema de promoció o de connexió amb els clients, sinó de compliment estricte de la llei”, ha opinat.

Oposició a les mesures de la UE en relació als refugiats

Diversos de les persones ponents han manifestat un rebuig frontal a les mesures recentment indicades per la Unió Europea en relació al tractament dels refugiats sirians. Mercè Conesa ha explicat que els alcaldes tenen una responsabilitat, també, amb les persones d’altres llocs del món, fent referència a una recent trobada amb l’alcaldessa de Lampedusa..

Alcaldes.eu és una publicació dedicada a oferir entrevistes i perfils a gestors municipals. Un aparador informatiu que permet compartir experiències i idees entre alcaldes i estar en contacte amb les inquietuds i necessitats del ciutadà. El lector hi té una participació activa, ja que pot opinar, enviar les seves cartes i proposar idees que sumin, sempre en positiu, per a construir municipis i escenaris polítics d’acord amb les necessitats del ciutadà.